Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Samverkansbegreppets skiftande betydelse

O'Dell, Thomas LU (2018) p.51-68
Abstract
Det här kapitlet fokuserar på samverkan som begrepp och kulturell företeelse. Även om begreppet samverkan kan ha en lika kortvarig popularitet som sina föregångare kan en kulturhistorisk förståelse för denna företeelse och begrepp bidra till att förstå dess betydelse, möjligheter och begränsningar. En sådan kontextualisering görs i detta kapitel med utgångspunkt i den humanistiska forskningstradition som jag själv är del av: amerikansk kulturantropologi, svensk etnologi och den form av tillämpad kulturanalys som har utvecklats i Lund under 2000-talet. Med särskilt fokus på utvecklingen av tillämpad kulturanalys i amerikansk antropologi kommer kapitlet att visa hur olika former av samverkan har kommit till uttryck: från tidigt 1900-talets... (More)
Det här kapitlet fokuserar på samverkan som begrepp och kulturell företeelse. Även om begreppet samverkan kan ha en lika kortvarig popularitet som sina föregångare kan en kulturhistorisk förståelse för denna företeelse och begrepp bidra till att förstå dess betydelse, möjligheter och begränsningar. En sådan kontextualisering görs i detta kapitel med utgångspunkt i den humanistiska forskningstradition som jag själv är del av: amerikansk kulturantropologi, svensk etnologi och den form av tillämpad kulturanalys som har utvecklats i Lund under 2000-talet. Med särskilt fokus på utvecklingen av tillämpad kulturanalys i amerikansk antropologi kommer kapitlet att visa hur olika former av samverkan har kommit till uttryck: från tidigt 1900-talets antropologiska engagemang, till andra världskriget och vidare i Vietnamkrigets kölvatten. Denna historiska återblick stannar upp vid mitten av 1980-talet för att förklara betydelsen av den postmoderna kulturkritik som bidrog till att antropologin utvecklade nya perspektiv och sätt att förhålla sig till samverkan. Denna kritik bidrog till att det på allvar började talas om samverkan inom antropologi och andra områden inom kulturforskning. Kapitlet avslutas med en diskussion av hur den amerikanska erfarenheten har lämnat spår efter sig inom svensk etnologi. Ett centralt tema som binder ihop texten och de olika exempel som diskuteras igenom kapitlet berör frågan om de maktförhållanden som uppstår då humanistiska forskare ger sig in i samverkansfält. Låt oss dock börja med att titta närmare på själva begreppet ”samverkan”. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
Samverkan
host publication
Samverkans former : Nya vägar för humaniora och samhällsvetenskap. - Nya vägar för humaniora och samhällsvetenskap.
editor
Berg, Martin ; Fors, Vaike and BergFors, Robert Willim
pages
51 - 68
publisher
Studentlitteratur AB
ISBN
9789144121383
language
English
LU publication?
yes
id
0fdb977b-af29-42c5-9a56-929ab5dafef9
date added to LUP
2018-01-16 17:59:17
date last changed
2021-02-16 12:13:27
@inbook{0fdb977b-af29-42c5-9a56-929ab5dafef9,
  abstract     = {{Det här kapitlet fokuserar på samverkan som begrepp och kulturell företeelse. Även om begreppet samverkan kan ha en lika kortvarig popularitet som sina föregångare kan en kulturhistorisk förståelse för denna företeelse och begrepp bidra till att förstå dess betydelse, möjligheter och begränsningar. En sådan kontextualisering görs i detta kapitel med utgångspunkt i den humanistiska forskningstradition som jag själv är del av: amerikansk kulturantropologi, svensk etnologi och den form av tillämpad kulturanalys som har utvecklats i Lund under 2000-talet. Med särskilt fokus på utvecklingen av tillämpad kulturanalys i amerikansk antropologi kommer kapitlet att visa hur olika former av samverkan har kommit till uttryck: från tidigt 1900-talets antropologiska engagemang, till andra världskriget och vidare i Vietnamkrigets kölvatten. Denna historiska återblick stannar upp vid mitten av 1980-talet för att förklara betydelsen av den postmoderna kulturkritik som bidrog till att antropologin utvecklade nya perspektiv och sätt att förhålla sig till samverkan. Denna kritik bidrog till att det på allvar började talas om samverkan inom antropologi och andra områden inom kulturforskning. Kapitlet avslutas med en diskussion av hur den amerikanska erfarenheten har lämnat spår efter sig inom svensk etnologi. Ett centralt tema som binder ihop texten och de olika exempel som diskuteras igenom kapitlet berör frågan om de maktförhållanden som uppstår då humanistiska forskare ger sig in i samverkansfält. Låt oss dock börja med att titta närmare på själva begreppet ”samverkan”.}},
  author       = {{O'Dell, Thomas}},
  booktitle    = {{Samverkans former : Nya vägar för humaniora och samhällsvetenskap.}},
  editor       = {{Berg, Martin and Fors, Vaike and BergFors, Robert Willim}},
  isbn         = {{9789144121383}},
  keywords     = {{Samverkan}},
  language     = {{eng}},
  pages        = {{51--68}},
  publisher    = {{Studentlitteratur AB}},
  title        = {{Samverkansbegreppets skiftande betydelse}},
  year         = {{2018}},
}