Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Innovationer i vårdens vardag: De små stegens väg till förändring

Ekman, Marianne ; Ahlberg, Beth ; Huzzard, Tony LU and Ek, Elisabeth (2007)
Abstract
Tillitsfulla relationer mellan vårdpersonal, administratörer och politiker har en avgörande betydelse för vårdens omställning och det förnyelsearbete som bedrivs. Dessa relationer behöver systematiseras, stödjas för att fyllas med utvecklingskraft. Organisationer som medvetet satsar på att bygga dessa relationer för att bedriva verksamhet skapar innovationer i små steg”. Dessa tankar blev vägledande i arbetet med ett aktionsforskningsprojekt om framtidens närsjukvård i Västra Skaraborg. Analysen av det treåriga samarbetet visar på betydelsen av en pågående verksamhetsutveckling inifrån, baserad på vårdpersonalens egna erfarenheter och kunskaper om sin praktik. I en regional utvecklingskoalition med vårdens olika intressenter kunde... (More)
Tillitsfulla relationer mellan vårdpersonal, administratörer och politiker har en avgörande betydelse för vårdens omställning och det förnyelsearbete som bedrivs. Dessa relationer behöver systematiseras, stödjas för att fyllas med utvecklingskraft. Organisationer som medvetet satsar på att bygga dessa relationer för att bedriva verksamhet skapar innovationer i små steg”. Dessa tankar blev vägledande i arbetet med ett aktionsforskningsprojekt om framtidens närsjukvård i Västra Skaraborg. Analysen av det treåriga samarbetet visar på betydelsen av en pågående verksamhetsutveckling inifrån, baserad på vårdpersonalens egna erfarenheter och kunskaper om sin praktik. I en regional utvecklingskoalition med vårdens olika intressenter kunde arbetsformer, aktiviteter, mötesarenor etc. ta form för att underlätta och förnya samarbetet runt patienten. Erfarenheterna kan nu ligga till grund för fortsatt verksamhetsutveckling. Boken riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av utvecklingsarbete av hälso- och sjukvårdsverksamhet. Boken kan läsas av både politiker, administratörer och vårdpersonalen då förmågan till samarbete mellan olika aktörer är ett av bokens huvudbudskap. Den är också lämplig för grundutbildning och fortbildning av vårdpersonal och hälso- och sjukvårdsadministratörer samt för kurser i organisationsutveckling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
; ; and
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
närsjukvård, aktionsforskning, organisationsutveckling, nätverk
publisher
Studentlitteratur AB
ISBN
978-91-44-04383-8
language
Swedish
LU publication?
yes
id
9b511839-0b7d-4a4a-93fe-741528918e01 (old id 1385223)
date added to LUP
2016-04-04 10:56:15
date last changed
2018-11-21 21:01:40
@book{9b511839-0b7d-4a4a-93fe-741528918e01,
  abstract     = {{Tillitsfulla relationer mellan vårdpersonal, administratörer och politiker har en avgörande betydelse för vårdens omställning och det förnyelsearbete som bedrivs. Dessa relationer behöver systematiseras, stödjas för att fyllas med utvecklingskraft. Organisationer som medvetet satsar på att bygga dessa relationer för att bedriva verksamhet skapar innovationer i små steg”. Dessa tankar blev vägledande i arbetet med ett aktionsforskningsprojekt om framtidens närsjukvård i Västra Skaraborg. Analysen av det treåriga samarbetet visar på betydelsen av en pågående verksamhetsutveckling inifrån, baserad på vårdpersonalens egna erfarenheter och kunskaper om sin praktik. I en regional utvecklingskoalition med vårdens olika intressenter kunde arbetsformer, aktiviteter, mötesarenor etc. ta form för att underlätta och förnya samarbetet runt patienten. Erfarenheterna kan nu ligga till grund för fortsatt verksamhetsutveckling. Boken riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av utvecklingsarbete av hälso- och sjukvårdsverksamhet. Boken kan läsas av både politiker, administratörer och vårdpersonalen då förmågan till samarbete mellan olika aktörer är ett av bokens huvudbudskap. Den är också lämplig för grundutbildning och fortbildning av vårdpersonal och hälso- och sjukvårdsadministratörer samt för kurser i organisationsutveckling.}},
  author       = {{Ekman, Marianne and Ahlberg, Beth and Huzzard, Tony and Ek, Elisabeth}},
  isbn         = {{978-91-44-04383-8}},
  keywords     = {{närsjukvård; aktionsforskning; organisationsutveckling; nätverk}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Studentlitteratur AB}},
  title        = {{Innovationer i vårdens vardag: De små stegens väg till förändring}},
  year         = {{2007}},
}