Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mme de Staël’s självbiografisk reseskildring från Tyskland: En ‘jagets’ genre?

Cabak Rédei, Anna LU orcid (2005) Nationell forskarkonferens: Kulturstudier i Sverige, 2005
Abstract (Swedish)
Kultursemiotiken per se analyserar mötet mellan kulturer. Begrepp som ego-kultur, extrakultur och icke-kultur är centrala i undersökningar som syftar till att blottlägga den självbild en kultur gör av sig själv i mötet med en annan. Dessa begrepp har paralleller på individnivå med de personliga pronomina i språket. I den uppsats jag ämnar presentera kommer jag därför att koncentrera mig på en diskussion inom ramen för kultursemiotiken om ”jagets” tillblivelse, genom ett intersektionellt prisma bestående av främst religion, nationalitet och kön, i relation till en pilotstudie av Mme de Staëls självbiografiska reseskildring från Tyskland, där hon vistades ett par månader mellan 1803 och 1804. Frågor som berörs är: Skiftar Mme de Staëls... (More)
Kultursemiotiken per se analyserar mötet mellan kulturer. Begrepp som ego-kultur, extrakultur och icke-kultur är centrala i undersökningar som syftar till att blottlägga den självbild en kultur gör av sig själv i mötet med en annan. Dessa begrepp har paralleller på individnivå med de personliga pronomina i språket. I den uppsats jag ämnar presentera kommer jag därför att koncentrera mig på en diskussion inom ramen för kultursemiotiken om ”jagets” tillblivelse, genom ett intersektionellt prisma bestående av främst religion, nationalitet och kön, i relation till en pilotstudie av Mme de Staëls självbiografiska reseskildring från Tyskland, där hon vistades ett par månader mellan 1803 och 1804. Frågor som berörs är: Skiftar Mme de Staëls självförståelse som kvinna, protestant och intellektuell i de olika sammanträffanden hon gör i Tyskland? Hur uppfattar hon sin egen komplicerade nationella tillhörighet i dessa möten? Mme de Staëls komplexa bakgrund gör hennes självbiografiska reseskildring särskilt intressant för en kultursemiotisk analys, som syftar till att förklara hennes mångskiftande självrepresentation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
reseskildringar., kultursemiotik, Mme de Staël
host publication
Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens
editor
Bodil, Axelsson and Johan, Fornäs
publisher
Linköping University Electronic Press
conference name
Nationell forskarkonferens: Kulturstudier i Sverige, 2005
conference location
Norrköping, Sweden
conference dates
2005-06-13 - 2005-06-15
language
Swedish
LU publication?
yes
id
be13c4c7-7834-4fb1-ad44-7e09af7853c7 (old id 1484126)
alternative location
http://www.ep.liu.se/ecp/article.asp?issue=015&article=016&volume=
date added to LUP
2016-04-04 11:18:45
date last changed
2023-11-15 02:32:04
@inproceedings{be13c4c7-7834-4fb1-ad44-7e09af7853c7,
  abstract     = {{Kultursemiotiken per se analyserar mötet mellan kulturer. Begrepp som ego-kultur, extrakultur och icke-kultur är centrala i undersökningar som syftar till att blottlägga den självbild en kultur gör av sig själv i mötet med en annan. Dessa begrepp har paralleller på individnivå med de personliga pronomina i språket. I den uppsats jag ämnar presentera kommer jag därför att koncentrera mig på en diskussion inom ramen för kultursemiotiken om ”jagets” tillblivelse, genom ett intersektionellt prisma bestående av främst religion, nationalitet och kön, i relation till en pilotstudie av Mme de Staëls självbiografiska reseskildring från Tyskland, där hon vistades ett par månader mellan 1803 och 1804. Frågor som berörs är: Skiftar Mme de Staëls självförståelse som kvinna, protestant och intellektuell i de olika sammanträffanden hon gör i Tyskland? Hur uppfattar hon sin egen komplicerade nationella tillhörighet i dessa möten? Mme de Staëls komplexa bakgrund gör hennes självbiografiska reseskildring särskilt intressant för en kultursemiotisk analys, som syftar till att förklara hennes mångskiftande självrepresentation.}},
  author       = {{Cabak Rédei, Anna}},
  booktitle    = {{Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens}},
  editor       = {{Bodil, Axelsson and Johan, Fornäs}},
  keywords     = {{reseskildringar.; kultursemiotik; Mme de Staël}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Linköping University Electronic Press}},
  title        = {{Mme de Staël’s självbiografisk reseskildring från Tyskland: En ‘jagets’ genre?}},
  url          = {{http://www.ep.liu.se/ecp/article.asp?issue=015&article=016&volume=}},
  year         = {{2005}},
}