Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Frihet och filosofi som handling

Halldenius, Lena LU (2008) p.63-80
Abstract (Swedish)
I denna essä söks, utifrån en diskussion om frihet som ett hållbart värde, balansen mellan en respekt för det beständiga och en förståelse för det kontextkänsliga. Hur ska en nutida läsare tolka exempelvis John Lockes eller John Stuart Mills frihetsbegrepp och kan vi egentligen tala om dem som med en samtida? Inga idéer är oberoende av tid och rum, men en djupare insikt i idéernas historiska förankringar gör det inte mindre angelägna i det filosofiska samtalet. Filosofiska idéer är varaktiga men vi känner dem till fullo först när vi betraktar dem i ljuset av det de är idéer om. Inför en filosofisk text bör vi alltså söka en förtrogenhet med det samtal i vilken texten är en replik, se texten som en handling filosofen utför. På så sätt kan... (More)
I denna essä söks, utifrån en diskussion om frihet som ett hållbart värde, balansen mellan en respekt för det beständiga och en förståelse för det kontextkänsliga. Hur ska en nutida läsare tolka exempelvis John Lockes eller John Stuart Mills frihetsbegrepp och kan vi egentligen tala om dem som med en samtida? Inga idéer är oberoende av tid och rum, men en djupare insikt i idéernas historiska förankringar gör det inte mindre angelägna i det filosofiska samtalet. Filosofiska idéer är varaktiga men vi känner dem till fullo först när vi betraktar dem i ljuset av det de är idéer om. Inför en filosofisk text bör vi alltså söka en förtrogenhet med det samtal i vilken texten är en replik, se texten som en handling filosofen utför. På så sätt kan hållbarheten springa ur det tidsbundna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
filosofisk text, beständighet, samtidighet, Locke, Mill, handling
host publication
Hållbara värden. Årsbok från Riksbankens Jubileumsfond
editor
Cronqvist, Marie
pages
63 - 80
publisher
Makadam förlag
ISBN
978-91-7061-053-0
language
Swedish
LU publication?
no
id
cdf96059-4bb8-4e9b-b6f9-3d3c90e4b127 (old id 1652305)
date added to LUP
2016-04-04 11:56:50
date last changed
2018-11-21 21:08:07
@inbook{cdf96059-4bb8-4e9b-b6f9-3d3c90e4b127,
  abstract     = {{I denna essä söks, utifrån en diskussion om frihet som ett hållbart värde, balansen mellan en respekt för det beständiga och en förståelse för det kontextkänsliga. Hur ska en nutida läsare tolka exempelvis John Lockes eller John Stuart Mills frihetsbegrepp och kan vi egentligen tala om dem som med en samtida? Inga idéer är oberoende av tid och rum, men en djupare insikt i idéernas historiska förankringar gör det inte mindre angelägna i det filosofiska samtalet. Filosofiska idéer är varaktiga men vi känner dem till fullo först när vi betraktar dem i ljuset av det de är idéer om. Inför en filosofisk text bör vi alltså söka en förtrogenhet med det samtal i vilken texten är en replik, se texten som en handling filosofen utför. På så sätt kan hållbarheten springa ur det tidsbundna.}},
  author       = {{Halldenius, Lena}},
  booktitle    = {{Hållbara värden. Årsbok från Riksbankens Jubileumsfond}},
  editor       = {{Cronqvist, Marie}},
  isbn         = {{978-91-7061-053-0}},
  keywords     = {{filosofisk text; beständighet; samtidighet; Locke; Mill; handling}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{63--80}},
  publisher    = {{Makadam förlag}},
  title        = {{Frihet och filosofi som handling}},
  year         = {{2008}},
}