Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Strukturmekanik - Modellering och analys av ramar och fackverk

Dahlblom, Ola LU and Olsson, Karl-Gunnar LU (2010)
Abstract (Swedish)
Strukturmekanik är den del av fysiken som beskriver hur olika material, som formats och sammanfogats till strukturer, bär sina laster. Kunskapen om dessa strukturers verkningssätt kan användas i en skapande process där hållbara och effektiva, funktionella och uttrycksfulla byggnadsverk utformas.



Den här läroboken i strukturmekanik baseras på finita elementmetodens metodik. Förståelsen för strukturmekaniska grundelement, fjädrar, stänger, balkar och fundament, byggs successivt upp i en, två och tre dimensioner. Med hjälp av dessa element visas hur komplexa bärande konstruktioner kan modelleras och analyseras. Metoder för såväl linjär som geometriskt och materiellt ickelinjär analys presenteras. För att synliggöra den... (More)
Strukturmekanik är den del av fysiken som beskriver hur olika material, som formats och sammanfogats till strukturer, bär sina laster. Kunskapen om dessa strukturers verkningssätt kan användas i en skapande process där hållbara och effektiva, funktionella och uttrycksfulla byggnadsverk utformas.



Den här läroboken i strukturmekanik baseras på finita elementmetodens metodik. Förståelsen för strukturmekaniska grundelement, fjädrar, stänger, balkar och fundament, byggs successivt upp i en, två och tre dimensioner. Med hjälp av dessa element visas hur komplexa bärande konstruktioner kan modelleras och analyseras. Metoder för såväl linjär som geometriskt och materiellt ickelinjär analys presenteras. För att synliggöra den beskrivna metodikens generalitet finns ett kort avsnitt som tar upp andra områden inom tillämpad mekanik som värmeledning och elektrisk strömning. Läroboken stödjer tre centrala lärandemål:



• Kunskap i grundläggande strukturmekanisk teori.



• Färdighet i att modellera och analysera strukturer.



• Förmåga att i en designprocess värdera och effektivisera föreslagna konstruktionsutformningar.



Läroboken vänder sig till civilingenjörsstudenter på kandidatnivå och till högskoleingenjörsstudenter. Datorprogram som stöder bokens framställning finns att fritt ladda ner från hemsidan www.studentlitteratur.se/strukturmekanik. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
and
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
pages
354 pages
publisher
Studentlitteratur AB
ISBN
978-91-44-06894-7
language
Swedish
LU publication?
yes
id
49645012-33fc-43db-aa73-eba15eb591ac (old id 2203766)
date added to LUP
2016-04-04 12:16:48
date last changed
2018-11-21 21:10:02
@book{49645012-33fc-43db-aa73-eba15eb591ac,
  abstract     = {{Strukturmekanik är den del av fysiken som beskriver hur olika material, som formats och sammanfogats till strukturer, bär sina laster. Kunskapen om dessa strukturers verkningssätt kan användas i en skapande process där hållbara och effektiva, funktionella och uttrycksfulla byggnadsverk utformas.<br/><br>
<br/><br>
Den här läroboken i strukturmekanik baseras på finita elementmetodens metodik. Förståelsen för strukturmekaniska grundelement, fjädrar, stänger, balkar och fundament, byggs successivt upp i en, två och tre dimensioner. Med hjälp av dessa element visas hur komplexa bärande konstruktioner kan modelleras och analyseras. Metoder för såväl linjär som geometriskt och materiellt ickelinjär analys presenteras. För att synliggöra den beskrivna metodikens generalitet finns ett kort avsnitt som tar upp andra områden inom tillämpad mekanik som värmeledning och elektrisk strömning. Läroboken stödjer tre centrala lärandemål:<br/><br>
<br/><br>
• Kunskap i grundläggande strukturmekanisk teori.<br/><br>
<br/><br>
• Färdighet i att modellera och analysera strukturer.<br/><br>
<br/><br>
• Förmåga att i en designprocess värdera och effektivisera föreslagna konstruktionsutformningar.<br/><br>
<br/><br>
Läroboken vänder sig till civilingenjörsstudenter på kandidatnivå och till högskoleingenjörsstudenter. Datorprogram som stöder bokens framställning finns att fritt ladda ner från hemsidan www.studentlitteratur.se/strukturmekanik.}},
  author       = {{Dahlblom, Ola and Olsson, Karl-Gunnar}},
  isbn         = {{978-91-44-06894-7}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Studentlitteratur AB}},
  title        = {{Strukturmekanik - Modellering och analys av ramar och fackverk}},
  year         = {{2010}},
}