Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mot ett okänt mål - Humanistisk forskarhandledning och doktoranders deltagande i forskningsdebatten

Hägerland, Tobias LU (2011) In Högre utbildning 1(2). p.89-100
Abstract (Swedish)
Enligt Högskoleförordningen skall den som avlägger doktorsexamen kunna uppvisa en färdighet att i både tal och skrift delta i nationell och internationell forskningsdebatt. I denna artikel uppmärksammas några av de särskilda utmaningar som denna inriktning ställer forskarhandledare i humaniora och teologi inför. Intervjuer med tre rutinerade handledare redovisas och analyseras. Det framkommer att styrdokumentens formuleringar i mycket liten grad påverkar den konkreta utformningen av forskarutbildning och handledarskap, samt att handledarnas principiella inställning till doktoranders insocialisering i olika forskningssammanhang uppvisar stor variation. Där hållningen är avvaktande eller avvisande kan den i hög grad härledas till en upplevd... (More)
Enligt Högskoleförordningen skall den som avlägger doktorsexamen kunna uppvisa en färdighet att i både tal och skrift delta i nationell och internationell forskningsdebatt. I denna artikel uppmärksammas några av de särskilda utmaningar som denna inriktning ställer forskarhandledare i humaniora och teologi inför. Intervjuer med tre rutinerade handledare redovisas och analyseras. Det framkommer att styrdokumentens formuleringar i mycket liten grad påverkar den konkreta utformningen av forskarutbildning och handledarskap, samt att handledarnas principiella inställning till doktoranders insocialisering i olika forskningssammanhang uppvisar stor variation. Där hållningen är avvaktande eller avvisande kan den i hög grad härledas till en upplevd konflikt mellan olika aspekter av utbildningen och handledarskapet. Ett antal förekommande eller tänkbara strategier för att uppnå examensordningens mål diskuteras också i artikeln. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
keywords
research education, supervision, the Humanities
categories
Higher Education
in
Högre utbildning
volume
1
issue
2
pages
89 - 100
publisher
Swednet
ISSN
2000-7558
language
Swedish
LU publication?
yes
additional info
The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Centre for Theology and Religious Studies (015017000)
id
4bf03264-da4a-4b2e-a476-6bb37b2c1c37 (old id 2254648)
alternative location
http://nile.lub.lu.se/ojs/index.php/hus/article/view/5152/4680
date added to LUP
2016-04-04 09:23:01
date last changed
2018-11-21 20:52:43
@article{4bf03264-da4a-4b2e-a476-6bb37b2c1c37,
  abstract     = {{Enligt Högskoleförordningen skall den som avlägger doktorsexamen kunna uppvisa en färdighet att i både tal och skrift delta i nationell och internationell forskningsdebatt. I denna artikel uppmärksammas några av de särskilda utmaningar som denna inriktning ställer forskarhandledare i humaniora och teologi inför. Intervjuer med tre rutinerade handledare redovisas och analyseras. Det framkommer att styrdokumentens formuleringar i mycket liten grad påverkar den konkreta utformningen av forskarutbildning och handledarskap, samt att handledarnas principiella inställning till doktoranders insocialisering i olika forskningssammanhang uppvisar stor variation. Där hållningen är avvaktande eller avvisande kan den i hög grad härledas till en upplevd konflikt mellan olika aspekter av utbildningen och handledarskapet. Ett antal förekommande eller tänkbara strategier för att uppnå examensordningens mål diskuteras också i artikeln.}},
  author       = {{Hägerland, Tobias}},
  issn         = {{2000-7558}},
  keywords     = {{research education; supervision; the Humanities}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{2}},
  pages        = {{89--100}},
  publisher    = {{Swednet}},
  series       = {{Högre utbildning}},
  title        = {{Mot ett okänt mål - Humanistisk forskarhandledning och doktoranders deltagande i forskningsdebatten}},
  url          = {{http://nile.lub.lu.se/ojs/index.php/hus/article/view/5152/4680}},
  volume       = {{1}},
  year         = {{2011}},
}