Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vilka exportföretag prisdiskriminerar?

Olofsdotter, Karin LU (2012) In Ekonomisk Debatt 40(1). p.28-33
Abstract (Swedish)
Denna studie undersöker företags prisvariation mellan olika exportmarknader. Tidigare studier betonar kvalitetsskillnader som en viktig orsak till variationer i exportpriser. Vi utgår i stället från en alternativ förklaringsmodell som baseras på marknadssegmentering och studerar relationen mellan företagens prisvariation och deras markup. Vi använder detaljerad företags- och produktdata för en hel produktionskedja − den svenska livsmedelskedjan − och analyserar hur prisdiskriminering skiljer sig åt mellan olika sektorer. Resultaten visar att det endast är inom livsmedelsindustrin som exportföretag med en högre förmåga att prisdiskriminera även är förknippade med en högre markup. Slutsatsen blir att det prissättningsbeteende som återfinns i... (More)
Denna studie undersöker företags prisvariation mellan olika exportmarknader. Tidigare studier betonar kvalitetsskillnader som en viktig orsak till variationer i exportpriser. Vi utgår i stället från en alternativ förklaringsmodell som baseras på marknadssegmentering och studerar relationen mellan företagens prisvariation och deras markup. Vi använder detaljerad företags- och produktdata för en hel produktionskedja − den svenska livsmedelskedjan − och analyserar hur prisdiskriminering skiljer sig åt mellan olika sektorer. Resultaten visar att det endast är inom livsmedelsindustrin som exportföretag med en högre förmåga att prisdiskriminera även är förknippade med en högre markup. Slutsatsen blir att det prissättningsbeteende som återfinns i tillverkningsindustrin inte gäller för andra delar av produktionskedjan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to specialist publication or newspaper
publication status
published
subject
categories
Popular Science
in
Ekonomisk Debatt
volume
40
issue
1
pages
28 - 33
publisher
Nationalekonomiska föreningen
ISSN
0345-2646
language
Swedish
LU publication?
yes
id
8658a7c7-edbb-4daa-ab17-f6570223ea5a (old id 2366009)
alternative location
http://www2.ne.su.se/ed/
date added to LUP
2016-04-01 14:02:43
date last changed
2018-11-21 20:22:32
@misc{8658a7c7-edbb-4daa-ab17-f6570223ea5a,
  abstract     = {{Denna studie undersöker företags prisvariation mellan olika exportmarknader. Tidigare studier betonar kvalitetsskillnader som en viktig orsak till variationer i exportpriser. Vi utgår i stället från en alternativ förklaringsmodell som baseras på marknadssegmentering och studerar relationen mellan företagens prisvariation och deras markup. Vi använder detaljerad företags- och produktdata för en hel produktionskedja − den svenska livsmedelskedjan − och analyserar hur prisdiskriminering skiljer sig åt mellan olika sektorer. Resultaten visar att det endast är inom livsmedelsindustrin som exportföretag med en högre förmåga att prisdiskriminera även är förknippade med en högre markup. Slutsatsen blir att det prissättningsbeteende som återfinns i tillverkningsindustrin inte gäller för andra delar av produktionskedjan.}},
  author       = {{Olofsdotter, Karin}},
  issn         = {{0345-2646}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{1}},
  pages        = {{28--33}},
  publisher    = {{Nationalekonomiska föreningen}},
  series       = {{Ekonomisk Debatt}},
  title        = {{Vilka exportföretag prisdiskriminerar?}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/3741608/2366016.pdf}},
  volume       = {{40}},
  year         = {{2012}},
}