Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Autenticitet och serendipitet. En samtidshermeneutik

Isenberg, Bo LU (2007) p.155-197
Abstract (Swedish)
Kapitlet tar sin utgångspunkt i föreställningen om ett autentiskt liv. Autenticitet är ett av samtidens mest betydande ideal. Men autenticitet är också en antimodern affekt, ett försvar mot modernitetens abstraktioner och artefaktvärldar. Kapitlet diskuterar den samtida människans och den samtida kulturens villkor och uttryck. Diskussionen kan betecknas som en diagnos av människan (antropologisk diagnos) och av det samhälle hon bebor och som hon gestaltar och formas av (kulturdiagnos). Återkommande stickord är komplexitet, övergång, globalisering, medier, risk, överskridanden, abundans. Helt centrala begrepp är autenticitet och serendipitet: två sätt att förvalta den moderna människans lott, den som handlar om att omsätta frihet i mening.... (More)
Kapitlet tar sin utgångspunkt i föreställningen om ett autentiskt liv. Autenticitet är ett av samtidens mest betydande ideal. Men autenticitet är också en antimodern affekt, ett försvar mot modernitetens abstraktioner och artefaktvärldar. Kapitlet diskuterar den samtida människans och den samtida kulturens villkor och uttryck. Diskussionen kan betecknas som en diagnos av människan (antropologisk diagnos) och av det samhälle hon bebor och som hon gestaltar och formas av (kulturdiagnos). Återkommande stickord är komplexitet, övergång, globalisering, medier, risk, överskridanden, abundans. Helt centrala begrepp är autenticitet och serendipitet: två sätt att förvalta den moderna människans lott, den som handlar om att omsätta frihet i mening. Autenticitet betecknar samtidsmänniskans allt annat överskuggande mål och problem. Serendipitet står för en kritik mot idealiseringen av det autentiska och den jargong som följer, men handlar också om en möjlig livsföring i en kultur kännetecknad av tillfälligheter och motsägelser, provisorier och oöverskådlighet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
serendipitet, livsföring, autenticitet, sociologi, sociology
host publication
Livsföring. Ett sociologiskt grundbegrepp
editor
Isenberg, Bo ; Heidegren, Carl-Göran and Carleheden, Mikael
pages
155 - 197
publisher
Liber
ISBN
9789147087273
language
Swedish
LU publication?
yes
id
4b952689-6a5e-4e7a-8134-0e07fa2e5122 (old id 2425749)
date added to LUP
2016-04-04 11:30:33
date last changed
2018-11-21 21:05:18
@inbook{4b952689-6a5e-4e7a-8134-0e07fa2e5122,
  abstract     = {{Kapitlet tar sin utgångspunkt i föreställningen om ett autentiskt liv. Autenticitet är ett av samtidens mest betydande ideal. Men autenticitet är också en antimodern affekt, ett försvar mot modernitetens abstraktioner och artefaktvärldar. Kapitlet diskuterar den samtida människans och den samtida kulturens villkor och uttryck. Diskussionen kan betecknas som en diagnos av människan (antropologisk diagnos) och av det samhälle hon bebor och som hon gestaltar och formas av (kulturdiagnos). Återkommande stickord är komplexitet, övergång, globalisering, medier, risk, överskridanden, abundans. Helt centrala begrepp är autenticitet och serendipitet: två sätt att förvalta den moderna människans lott, den som handlar om att omsätta frihet i mening. Autenticitet betecknar samtidsmänniskans allt annat överskuggande mål och problem. Serendipitet står för en kritik mot idealiseringen av det autentiska och den jargong som följer, men handlar också om en möjlig livsföring i en kultur kännetecknad av tillfälligheter och motsägelser, provisorier och oöverskådlighet.}},
  author       = {{Isenberg, Bo}},
  booktitle    = {{Livsföring. Ett sociologiskt grundbegrepp}},
  editor       = {{Isenberg, Bo and Heidegren, Carl-Göran and Carleheden, Mikael}},
  isbn         = {{9789147087273}},
  keywords     = {{serendipitet; livsföring; autenticitet; sociologi; sociology}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{155--197}},
  publisher    = {{Liber}},
  title        = {{Autenticitet och serendipitet. En samtidshermeneutik}},
  year         = {{2007}},
}