Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Gräva upp och klippa ned - liv och rörelse i villaträdgården

Sjöholm, Carina LU orcid and Saltzman, Katarina LU (2013) ACSIS Conference, 2013
Abstract (Swedish)
Villaträdgården rymmer många former av rörelse. Vissa hänger samman med årets, dygnets och livets cykler. När växtligheten spirar, myllrar det av liv och mänsklig aktivitet i trädgårdarna. Kroppar i rörelse hanterar det växande; planterar och gödslar, ansar och gallrar, gräver upp och klipper ner. Andra rörelser är långsammare; som när buskar breder ut sig och träd skjuter i höjden. En sådan långsam, obemärkt förändring kan resultera i att snabba insatser med sekatör och motorsåg börjar övervägas.

Trädgård är idag ett intresse som delas av många, och odling och design diskuteras i medier av olika slag. Trädgården kan för många stå för stabilitet och kontinuitet. Men samtidigt är trädgårdstrenderna många, och avlöser varandra, och... (More)
Villaträdgården rymmer många former av rörelse. Vissa hänger samman med årets, dygnets och livets cykler. När växtligheten spirar, myllrar det av liv och mänsklig aktivitet i trädgårdarna. Kroppar i rörelse hanterar det växande; planterar och gödslar, ansar och gallrar, gräver upp och klipper ner. Andra rörelser är långsammare; som när buskar breder ut sig och träd skjuter i höjden. En sådan långsam, obemärkt förändring kan resultera i att snabba insatser med sekatör och motorsåg börjar övervägas.

Trädgård är idag ett intresse som delas av många, och odling och design diskuteras i medier av olika slag. Trädgården kan för många stå för stabilitet och kontinuitet. Men samtidigt är trädgårdstrenderna många, och avlöser varandra, och i trädgårdshandeln är betydande ekonomiska belopp i rörelse. Vi kommer att diskutera rörelse som en viktig dimension av trädgården, med utgångspunkt i frågelistmaterial och pågående fältarbete inom forskningsprojektet Arbete och redskap i villaträdgården mellan dröm och förverkligande. Drömmandet, och försöken att förverkliga trädgårdsdrömmar som i sig ständigt förändras, rymmer många aktiviteter. Och när människokroppen åldras måste trädgårdsodlaren ibland kompromissa mellan drömmar och förmågor.

Inte bara människor och idéer är i rörelse i villaträdgårdarna; även plantor kan röra på sig. Växter flyttar sig och flyttas mellan olika platser i trädgården, eller från en trädgård till en annan. Många odlare berättar om speciella växter som har sin historia på en annan plats, exempelvis hos äldre släktingar, eller på en plats man besökt under en resa. Andra växter har vandrat in av sig själva, som välkomna tillskott, eller oönskade ogräs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
and
organization
publishing date
type
Contribution to conference
publication status
unpublished
subject
conference name
ACSIS Conference, 2013
conference location
Norrköping, Sweden
conference dates
2013-06-11 - 2013-06-13
language
Swedish
LU publication?
yes
id
df8f82e2-0806-455c-a718-4ad94e1424e4 (old id 4015989)
alternative location
http://www.ep.liu.se/ecp/095/ecp13095.pdf
date added to LUP
2016-04-04 13:58:29
date last changed
2018-11-21 21:17:30
@misc{df8f82e2-0806-455c-a718-4ad94e1424e4,
  abstract     = {{Villaträdgården rymmer många former av rörelse. Vissa hänger samman med årets, dygnets och livets cykler. När växtligheten spirar, myllrar det av liv och mänsklig aktivitet i trädgårdarna. Kroppar i rörelse hanterar det växande; planterar och gödslar, ansar och gallrar, gräver upp och klipper ner. Andra rörelser är långsammare; som när buskar breder ut sig och träd skjuter i höjden. En sådan långsam, obemärkt förändring kan resultera i att snabba insatser med sekatör och motorsåg börjar övervägas.<br/><br>
Trädgård är idag ett intresse som delas av många, och odling och design diskuteras i medier av olika slag. Trädgården kan för många stå för stabilitet och kontinuitet. Men samtidigt är trädgårdstrenderna många, och avlöser varandra, och i trädgårdshandeln är betydande ekonomiska belopp i rörelse. Vi kommer att diskutera rörelse som en viktig dimension av trädgården, med utgångspunkt i frågelistmaterial och pågående fältarbete inom forskningsprojektet Arbete och redskap i villaträdgården mellan dröm och förverkligande. Drömmandet, och försöken att förverkliga trädgårdsdrömmar som i sig ständigt förändras, rymmer många aktiviteter. Och när människokroppen åldras måste trädgårdsodlaren ibland kompromissa mellan drömmar och förmågor.<br/><br>
Inte bara människor och idéer är i rörelse i villaträdgårdarna; även plantor kan röra på sig. Växter flyttar sig och flyttas mellan olika platser i trädgården, eller från en trädgård till en annan. Många odlare berättar om speciella växter som har sin historia på en annan plats, exempelvis hos äldre släktingar, eller på en plats man besökt under en resa. Andra växter har vandrat in av sig själva, som välkomna tillskott, eller oönskade ogräs.}},
  author       = {{Sjöholm, Carina and Saltzman, Katarina}},
  language     = {{swe}},
  title        = {{Gräva upp och klippa ned - liv och rörelse i villaträdgården}},
  url          = {{http://www.ep.liu.se/ecp/095/ecp13095.pdf}},
  year         = {{2013}},
}