Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Konkurrensrättsligt Skadestånd - En svensk vinkling

Lidgard, Hans Henrik LU (2007) Anförande vid Nordiska Konkurrensnätverket
Abstract (Swedish)
Sverige är ett av få länder som i sin konkurrenslagstiftning infört regler om privaträttsligt skadestånd vid överträdelser. Föredraget behandlar lagreglerna och praxis fram till 2008 och konkluderar att ärendena varit få. Inga ärenden initierade av enskilda konsumenter. Grupptalan har inte utnyttjats. Flertalet ärenden är s.k. uppföljningsärenden till av konkurrensverket förd talan. Parterna stämmer på höga belopp med minimal argumentering. Målen vilandeförklaras i avvaktan på lagakraftvunnen dom. Parterna förliks utom rätta. Svårt att få en uppfattning om vilka skadestånd som faktiskt betalas. Nya ärenden anhängiggjorda under 2005 och 2006. Inga nya mål därefter. Huvudintrycket är att svensk rätt redan idag tillgodoser de flesta av de... (More)
Sverige är ett av få länder som i sin konkurrenslagstiftning infört regler om privaträttsligt skadestånd vid överträdelser. Föredraget behandlar lagreglerna och praxis fram till 2008 och konkluderar att ärendena varit få. Inga ärenden initierade av enskilda konsumenter. Grupptalan har inte utnyttjats. Flertalet ärenden är s.k. uppföljningsärenden till av konkurrensverket förd talan. Parterna stämmer på höga belopp med minimal argumentering. Målen vilandeförklaras i avvaktan på lagakraftvunnen dom. Parterna förliks utom rätta. Svårt att få en uppfattning om vilka skadestånd som faktiskt betalas. Nya ärenden anhängiggjorda under 2005 och 2006. Inga nya mål därefter. Huvudintrycket är att svensk rätt redan idag tillgodoser de flesta av de förslag, som kommissionen lägger fram i sin Vitbok. Förslagen är inte särskilt kontroversiella med undantag för förslaget att nationella myndigheters och domstolars beslut ska äga rättskraft i efterföljande civilprocesser rörande skadestånd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to conference
publication status
unpublished
subject
keywords
svensk praxis, konkurrens, skadestånd, civilrätt, private law
conference name
Anförande vid Nordiska Konkurrensnätverket
conference dates
0001-01-02
language
Swedish
LU publication?
yes
id
1b8a4dd8-22a7-444d-80dd-2c7327e07cc8 (old id 4023094)
date added to LUP
2016-04-04 13:44:33
date last changed
2018-11-21 21:16:00
@misc{1b8a4dd8-22a7-444d-80dd-2c7327e07cc8,
  abstract     = {{Sverige är ett av få länder som i sin konkurrenslagstiftning infört regler om privaträttsligt skadestånd vid överträdelser. Föredraget behandlar lagreglerna och praxis fram till 2008 och konkluderar att ärendena varit få. Inga ärenden initierade av enskilda konsumenter. Grupptalan har inte utnyttjats. Flertalet ärenden är s.k. uppföljningsärenden till av konkurrensverket förd talan. Parterna stämmer på höga belopp med minimal argumentering. Målen vilandeförklaras i avvaktan på lagakraftvunnen dom. Parterna förliks utom rätta. Svårt att få en uppfattning om vilka skadestånd som faktiskt betalas. Nya ärenden anhängiggjorda under 2005 och 2006. Inga nya mål därefter. Huvudintrycket är att svensk rätt redan idag tillgodoser de flesta av de förslag, som kommissionen lägger fram i sin Vitbok. Förslagen är inte särskilt kontroversiella med undantag för förslaget att nationella myndigheters och domstolars beslut ska äga rättskraft i efterföljande civilprocesser rörande skadestånd.}},
  author       = {{Lidgard, Hans Henrik}},
  keywords     = {{svensk praxis; konkurrens; skadestånd; civilrätt; private law}},
  language     = {{swe}},
  title        = {{Konkurrensrättsligt Skadestånd - En svensk vinkling}},
  year         = {{2007}},
}