Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Verbsystemet i en västerbottnisk dialekt

Delsing, Lars-Olof LU (2014)
Abstract (Swedish)
Artikeln diskuterar utfrån ett förslag av Eide (2007) hur finithet kodas i verbmofologin i ett västerbottniskt dialketområde (Lycksele lappmark). Eides förslag gäller engelskan, och hon lyfter fram finithet som ett eget särdrag som kan kodas i verbmorfologin. Hon menar att engelskan har slutat koda finithet och att det därför finns sammanfall mellan infinitiv och presens respektive mellan preteritum och perfekt particip i produktiva verb. I artikeln gör jag en genomgång av ett antal ljudförändringar i den västerbottniska dialekten och försöker visa att samma sak har hänt i denna. De ljudlagsmässiga förändringarna bidrar till mycket få distinktioner i verbparadigmet, och jag försöker visa att ett flertal verb (gruppvis) slutat koda... (More)
Artikeln diskuterar utfrån ett förslag av Eide (2007) hur finithet kodas i verbmofologin i ett västerbottniskt dialketområde (Lycksele lappmark). Eides förslag gäller engelskan, och hon lyfter fram finithet som ett eget särdrag som kan kodas i verbmorfologin. Hon menar att engelskan har slutat koda finithet och att det därför finns sammanfall mellan infinitiv och presens respektive mellan preteritum och perfekt particip i produktiva verb. I artikeln gör jag en genomgång av ett antal ljudförändringar i den västerbottniska dialekten och försöker visa att samma sak har hänt i denna. De ljudlagsmässiga förändringarna bidrar till mycket få distinktioner i verbparadigmet, och jag försöker visa att ett flertal verb (gruppvis) slutat koda finithet, även där den ljulagsenligt borde ha det. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
Verbal morphology, Swedish dialects, Sound changes, Finiteness
host publication
Språk i Norge og nabolanda
editor
Bondi Johannesen, Janne and Hagen, Kristin
publisher
Novus Forlag
language
Swedish
LU publication?
yes
additional info
The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Swedish (015011001)
id
a397b523-a88d-4e7b-a0e3-4d64792553c7 (old id 4255396)
date added to LUP
2016-04-04 11:57:06
date last changed
2018-11-21 21:08:09
@inbook{a397b523-a88d-4e7b-a0e3-4d64792553c7,
  abstract     = {{Artikeln diskuterar utfrån ett förslag av Eide (2007) hur finithet kodas i verbmofologin i ett västerbottniskt dialketområde (Lycksele lappmark). Eides förslag gäller engelskan, och hon lyfter fram finithet som ett eget särdrag som kan kodas i verbmorfologin. Hon menar att engelskan har slutat koda finithet och att det därför finns sammanfall mellan infinitiv och presens respektive mellan preteritum och perfekt particip i produktiva verb. I artikeln gör jag en genomgång av ett antal ljudförändringar i den västerbottniska dialekten och försöker visa att samma sak har hänt i denna. De ljudlagsmässiga förändringarna bidrar till mycket få distinktioner i verbparadigmet, och jag försöker visa att ett flertal verb (gruppvis) slutat koda finithet, även där den ljulagsenligt borde ha det.}},
  author       = {{Delsing, Lars-Olof}},
  booktitle    = {{Språk i Norge og nabolanda}},
  editor       = {{Bondi Johannesen, Janne and Hagen, Kristin}},
  keywords     = {{Verbal morphology; Swedish dialects; Sound changes; Finiteness}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Novus Forlag}},
  title        = {{Verbsystemet i en västerbottnisk dialekt}},
  year         = {{2014}},
}