Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Urkatastrofen : Första världskrigets plats i den moderna historien

Karlsson, Klas-Göran LU (2014)
Abstract (Swedish)
Andra världskriget har längre setts som den gränssättande händelsen i den moderna historien. Men kanske var andra världskriget bara första världskrigets sista slag. Det är första världskriget som är vår historiska urkatastrof, som under hundra år skapat nya konflikter, krig och folkmord, men också mer fredliga utvecklingar. De stora öppna såren i vår värld, på Balkan och Nordirland, i Mellanöstern och Kaukasusområdet, går tillbaka till första världskriget. Sovjetkommunismen, fascismen och nazismen föddes som politiska projekt i skyttegravarna. Den starka staten har sedan första världskriget inte släppt sitt grepp över det europeiska samhället, på ont och på gott. Tanken på ett enat Europa väcktes av urkatastrofen. Med utgångspunkt i en... (More)
Andra världskriget har längre setts som den gränssättande händelsen i den moderna historien. Men kanske var andra världskriget bara första världskrigets sista slag. Det är första världskriget som är vår historiska urkatastrof, som under hundra år skapat nya konflikter, krig och folkmord, men också mer fredliga utvecklingar. De stora öppna såren i vår värld, på Balkan och Nordirland, i Mellanöstern och Kaukasusområdet, går tillbaka till första världskriget. Sovjetkommunismen, fascismen och nazismen föddes som politiska projekt i skyttegravarna. Den starka staten har sedan första världskriget inte släppt sitt grepp över det europeiska samhället, på ont och på gott. Tanken på ett enat Europa väcktes av urkatastrofen. Med utgångspunkt i en analys av första världskriget och de följande Parisfrederna tas ett samlat grepp på den moderna historien som ingen bok tidigare gjort. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
Modern historia, första världskriget, verkanshistoria
pages
299 pages
publisher
Bokförlaget Atlantis
ISBN
978-91-7353-710-0
language
Swedish
LU publication?
yes
id
99099420-81b6-43bd-bc7c-8ec47451e2fc (old id 4812392)
date added to LUP
2016-04-04 11:42:38
date last changed
2018-11-21 21:06:40
@book{99099420-81b6-43bd-bc7c-8ec47451e2fc,
  abstract     = {{Andra världskriget har längre setts som den gränssättande händelsen i den moderna historien. Men kanske var andra världskriget bara första världskrigets sista slag. Det är första världskriget som är vår historiska urkatastrof, som under hundra år skapat nya konflikter, krig och folkmord, men också mer fredliga utvecklingar. De stora öppna såren i vår värld, på Balkan och Nordirland, i Mellanöstern och Kaukasusområdet, går tillbaka till första världskriget. Sovjetkommunismen, fascismen och nazismen föddes som politiska projekt i skyttegravarna. Den starka staten har sedan första världskriget inte släppt sitt grepp över det europeiska samhället, på ont och på gott. Tanken på ett enat Europa väcktes av urkatastrofen. Med utgångspunkt i en analys av första världskriget och de följande Parisfrederna tas ett samlat grepp på den moderna historien som ingen bok tidigare gjort.}},
  author       = {{Karlsson, Klas-Göran}},
  isbn         = {{978-91-7353-710-0}},
  keywords     = {{Modern historia; första världskriget; verkanshistoria}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Bokförlaget Atlantis}},
  title        = {{Urkatastrofen : Första världskrigets plats i den moderna historien}},
  year         = {{2014}},
}