Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hitta dina inre resurser : Mindfulness som kommersiell produkt

Hornborg, Anne-Christine LU orcid (2014) p.177-202
Abstract (Swedish)
Artikeln diskuterar den ökande kommersialiseringen och

marknadsföringen av mindfulness i det svenska samhället. I fokus står

inte den religiösa eller skolmedicinska kontexten utan marknadens

”må-bra-kontext”.

Som ett svar på nyliberalistiska samhällsförändringar profilerade sig under 1990-talet nya privata entreprenörer som coacher eller terapeuter och ett managementtänkande fördes även in i offentliga verksamheter som skola och sjukvård. De nya entreprenörerna var egencertifierade lekmän och inte utbildade i skolmedicin men hämtade sin inspiration från denna. Två marknader öppnade sig nu för dem att erbjuda sina tjänster till:¬ en för att bearbeta ökad ohälsa i arbetslivet och en som i kurspaket... (More)
Artikeln diskuterar den ökande kommersialiseringen och

marknadsföringen av mindfulness i det svenska samhället. I fokus står

inte den religiösa eller skolmedicinska kontexten utan marknadens

”må-bra-kontext”.

Som ett svar på nyliberalistiska samhällsförändringar profilerade sig under 1990-talet nya privata entreprenörer som coacher eller terapeuter och ett managementtänkande fördes även in i offentliga verksamheter som skola och sjukvård. De nya entreprenörerna var egencertifierade lekmän och inte utbildade i skolmedicin men hämtade sin inspiration från denna. Två marknader öppnade sig nu för dem att erbjuda sina tjänster till:¬ en för att bearbeta ökad ohälsa i arbetslivet och en som i kurspaket skulle utveckla det mänskliga kapitalet till gagn för arbetet. Entreprenörernas marknadsföring följde tydligt aktuell forskning: förordades den kognitiva metoden inom klinisk vård såldes t.ex. coachingkurser med kognitiv metod. Även skolmedicinens mindfulness har omvandlats till ett lönsamt koncept och nyckelord i entreprenörernas marknadsföring. ”Tekniken” erbjuds för att möta dels stress och ohälsa, dels öka koncentrationen med ”medveten närvaro” och därmed förbättra arbetskapaciteten. Egencertifieringen och den ogranskade verksamheten ger dock utövarna fria händer att själva identifiera sin vara. På vad sätt definieras och används mindfulness i de nya entreprenörernas verksamheter? (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
Mindfulness, marknadsvara, egencertifiering, entreprenörsverksamhet
host publication
Mindfulness : Tradition, tolkning och tillämpning
editor
Plank, Katarina
pages
177 - 202
publisher
Nordic Academic Press
ISBN
978-91-87675-17-1
language
Swedish
LU publication?
yes
additional info
The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Centre for Theology and Religious Studies (015017000)
id
0779b632-9285-4a8f-8542-e6cd6495abb5 (old id 4843990)
date added to LUP
2016-04-04 11:53:02
date last changed
2018-11-21 21:07:48
@inbook{0779b632-9285-4a8f-8542-e6cd6495abb5,
  abstract     = {{Artikeln diskuterar den ökande kommersialiseringen och<br/><br>
marknadsföringen av mindfulness i det svenska samhället. I fokus står<br/><br>
inte den religiösa eller skolmedicinska kontexten utan marknadens<br/><br>
”må-bra-kontext”. <br/><br>
	Som ett svar på nyliberalistiska samhällsförändringar profilerade sig under 1990-talet nya privata entreprenörer som coacher eller terapeuter och ett managementtänkande fördes även in i offentliga verksamheter som skola och sjukvård. De nya entreprenörerna var egencertifierade lekmän och inte utbildade i skolmedicin men hämtade sin inspiration från denna. Två marknader öppnade sig nu för dem att erbjuda sina tjänster till:¬ en för att bearbeta ökad ohälsa i arbetslivet och en som i kurspaket skulle utveckla det mänskliga kapitalet till gagn för arbetet. Entreprenörernas marknadsföring följde tydligt aktuell forskning: förordades den kognitiva metoden inom klinisk vård såldes t.ex. coachingkurser med kognitiv metod. Även skolmedicinens mindfulness har omvandlats till ett lönsamt koncept och nyckelord i entreprenörernas marknadsföring. ”Tekniken” erbjuds för att möta dels stress och ohälsa, dels öka koncentrationen med ”medveten närvaro” och därmed förbättra arbetskapaciteten. Egencertifieringen och den ogranskade verksamheten ger dock utövarna fria händer att själva identifiera sin vara. På vad sätt definieras och används mindfulness i de nya entreprenörernas verksamheter?}},
  author       = {{Hornborg, Anne-Christine}},
  booktitle    = {{Mindfulness : Tradition, tolkning och tillämpning}},
  editor       = {{Plank, Katarina}},
  isbn         = {{978-91-87675-17-1}},
  keywords     = {{Mindfulness; marknadsvara; egencertifiering; entreprenörsverksamhet}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{177--202}},
  publisher    = {{Nordic Academic Press}},
  title        = {{Hitta dina inre resurser : Mindfulness som kommersiell produkt}},
  year         = {{2014}},
}