Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Klimatet tar inte paus

Hall, Marianne LU and Rummukainen, Markku LU (2013) In Klimat i Fokus
Abstract (Swedish)
Inbromsningen är varken oväntad eller oförklarlig

Under den senaste femtonårsperioden (1998-2012) har hastigheten på temperaturökningen i atmosfären bromsats in. Detta har lett till vissa spekulationer i media och samhällsdebatten om att klimatförändringarna avstannat, eller att effekten av växthusgasernas inverkan är mindre än tidigare bedömts. Klimatvetenskapen däremot säger att inbromsningen av temperaturökningen ryms inom naturliga variationer och att det inte är oväntat att den långsiktiga globala trenden varierar både mellan åren och mellan årtiondena. I IPCCs senaste stora rapport, AR5, anges att den observerade inbromsningen framför allt beror på två faktorer: Dels på så kallade interna variationer, det vill säga... (More)
Inbromsningen är varken oväntad eller oförklarlig

Under den senaste femtonårsperioden (1998-2012) har hastigheten på temperaturökningen i atmosfären bromsats in. Detta har lett till vissa spekulationer i media och samhällsdebatten om att klimatförändringarna avstannat, eller att effekten av växthusgasernas inverkan är mindre än tidigare bedömts. Klimatvetenskapen däremot säger att inbromsningen av temperaturökningen ryms inom naturliga variationer och att det inte är oväntat att den långsiktiga globala trenden varierar både mellan åren och mellan årtiondena. I IPCCs senaste stora rapport, AR5, anges att den observerade inbromsningen framför allt beror på två faktorer: Dels på så kallade interna variationer, det vill säga variationer i hur värme flyttas mellan atmosfären och oceanerna. Dels på den kombinerade effekten av solens 11-årscykel, och att det samtidigt skett några mindre vulkanutbrott under senare år, vilket även det verkar kylande. Tillfälliga inbromsningar i temperaturökning har observerats tidigare och syns även i körningar med klimatmodeller. Att frågan inte är ny kan konkretiseras med att redan i IPCCs första kunskapssammanställning från 1990 förutsågs att ”På grund av andra faktorer [än enbart växthusgaser] som påverkar klimatet, kan vi inte förvänta oss att ökningen kommer att vara jämn.” (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
and
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
categories
Popular Science
in
Klimat i Fokus
pages
4 pages
publisher
Klimatinitiativet, Lunds universitet
report number
2
language
Swedish
LU publication?
yes
id
51bfed42-5c44-4542-ace0-0655ec6b7784 (old id 4936246)
alternative location
http://www.hallbarhet.lu.se/sites/hallbarhet.lu.se/files/temptrender_final_low.pdf
date added to LUP
2016-04-04 11:58:31
date last changed
2018-11-21 21:08:18
@techreport{51bfed42-5c44-4542-ace0-0655ec6b7784,
  abstract     = {{Inbromsningen är varken oväntad eller oförklarlig<br/><br>
Under den senaste femtonårsperioden (1998-2012) har hastigheten på temperaturökningen i atmosfären bromsats in. Detta har lett till vissa spekulationer i media och samhällsdebatten om att klimatförändringarna avstannat, eller att effekten av växthusgasernas inverkan är mindre än tidigare bedömts. Klimatvetenskapen däremot säger att inbromsningen av temperaturökningen ryms inom naturliga variationer och att det inte är oväntat att den långsiktiga globala trenden varierar både mellan åren och mellan årtiondena. I IPCCs senaste stora rapport, AR5, anges att den observerade inbromsningen framför allt beror på två faktorer: Dels på så kallade interna variationer, det vill säga variationer i hur värme flyttas mellan atmosfären och oceanerna. Dels på den kombinerade effekten av solens 11-årscykel, och att det samtidigt skett några mindre vulkanutbrott under senare år, vilket även det verkar kylande. Tillfälliga inbromsningar i temperaturökning har observerats tidigare och syns även i körningar med klimatmodeller. Att frågan inte är ny kan konkretiseras med att redan i IPCCs första kunskapssammanställning från 1990 förutsågs att ”På grund av andra faktorer [än enbart växthusgaser] som påverkar klimatet, kan vi inte förvänta oss att ökningen kommer att vara jämn.”}},
  author       = {{Hall, Marianne and Rummukainen, Markku}},
  institution  = {{Klimatinitiativet, Lunds universitet}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{2}},
  series       = {{Klimat i Fokus}},
  title        = {{Klimatet tar inte paus}},
  url          = {{http://www.hallbarhet.lu.se/sites/hallbarhet.lu.se/files/temptrender_final_low.pdf}},
  year         = {{2013}},
}