Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Osäkerhetens horisonter. Kulturella och etiska perspektiv på samhällets riskfrågor.

Boholm, Åsa ; Hansson, Sven Ove ; Persson, Johannes LU orcid and Peterson, Martin (2002)
Abstract (Swedish)
Det moderna samhället beskrivs ofta som ett ”risksamhälle”. Identifiering, hantering och kontroll av risker spelar en allt större roll både i våra privata liv och i olika organiserade verksamheter, exempelvis i industrin och i statliga och kommunala myndigheter. Denna bok representerar en strävan från två ämnen, filosofi och socialantropologi, att ge nya perspektiv på flera av riskforskningens centrala frågeställningar: Filosofin bidrar med tankeverktyg för särskilt två diskussioner: dels den som gäller distinktionen mellan olika slags risk och osäkerhet, dels den normativa diskursen om vilka risker som bör accepteras. Socialantropologin belyser hur uppfattningar om risker och riskers hantering formas av kulturella traditioner och sociala... (More)
Det moderna samhället beskrivs ofta som ett ”risksamhälle”. Identifiering, hantering och kontroll av risker spelar en allt större roll både i våra privata liv och i olika organiserade verksamheter, exempelvis i industrin och i statliga och kommunala myndigheter. Denna bok representerar en strävan från två ämnen, filosofi och socialantropologi, att ge nya perspektiv på flera av riskforskningens centrala frågeställningar: Filosofin bidrar med tankeverktyg för särskilt två diskussioner: dels den som gäller distinktionen mellan olika slags risk och osäkerhet, dels den normativa diskursen om vilka risker som bör accepteras. Socialantropologin belyser hur uppfattningar om risker och riskers hantering formas av kulturella traditioner och sociala institutioner som bygger på kollektivt omfattade betydelsesammanhang och social praktik.



”…mycket matnyttig för politiker, beslutsfattare inom offentlig sektor, näringsliv samt studerande inom såväl teknisk och humanistisk inriktning som handelsinriktning.”

Lars-Gunnar Flyghed i Bibliotekstjänsts Sambindningshäfte (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
editor
Boholm, Åsa ; Hansson, Sven Ove ; LU orcid and Peterson, Martin
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
risk, beslutsteori, kunskapsteori, riskkommunikation
publisher
Bokförlaget Nya Doxa
ISBN
91-578-0414-1
language
Swedish
LU publication?
yes
id
6baac78c-b1dc-49a7-a9f4-e499c18e25ce (old id 540340)
alternative location
http://www.nya-doxa.se/
date added to LUP
2016-04-04 12:13:38
date last changed
2018-11-21 21:09:44
@book{6baac78c-b1dc-49a7-a9f4-e499c18e25ce,
  abstract     = {{Det moderna samhället beskrivs ofta som ett ”risksamhälle”. Identifiering, hantering och kontroll av risker spelar en allt större roll både i våra privata liv och i olika organiserade verksamheter, exempelvis i industrin och i statliga och kommunala myndigheter. Denna bok representerar en strävan från två ämnen, filosofi och socialantropologi, att ge nya perspektiv på flera av riskforskningens centrala frågeställningar: Filosofin bidrar med tankeverktyg för särskilt två diskussioner: dels den som gäller distinktionen mellan olika slags risk och osäkerhet, dels den normativa diskursen om vilka risker som bör accepteras. Socialantropologin belyser hur uppfattningar om risker och riskers hantering formas av kulturella traditioner och sociala institutioner som bygger på kollektivt omfattade betydelsesammanhang och social praktik.<br/><br>
<br/><br>
”…mycket matnyttig för politiker, beslutsfattare inom offentlig sektor, näringsliv samt studerande inom såväl teknisk och humanistisk inriktning som handelsinriktning.” <br/><br>
Lars-Gunnar Flyghed i Bibliotekstjänsts Sambindningshäfte}},
  editor       = {{Boholm, Åsa and Hansson, Sven Ove and Persson, Johannes and Peterson, Martin}},
  isbn         = {{91-578-0414-1}},
  keywords     = {{risk; beslutsteori; kunskapsteori; riskkommunikation}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Book Editor}},
  publisher    = {{Bokförlaget Nya Doxa}},
  title        = {{Osäkerhetens horisonter. Kulturella och etiska perspektiv på samhällets riskfrågor.}},
  url          = {{http://www.nya-doxa.se/}},
  year         = {{2002}},
}