Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Transport, bebyggelse och utvecklingskontroll : En komparativ stadsgeografisk studie

Book, Karin LU and Eskilsson, Lena LU (1997)
Abstract (Swedish)
Syftet med avhandlingen är att klarlägga de intraurbana sambanden mellan transportstruktur, bebyggelsestruktur och maktstruktur (utvecklingskontroll). Viktiga faktorer för samspelet som vi urskiljt är verksamhets- och bostadslokalisering, densitet, centrumstruktur, transportsystemets uppbyggnad och färdmedelsval. Faktorerna sammanfattas i en enkel modell. Sambanden har undersökts i fem utländska fallstudiestäder med stor variation i uppbyggnaden av transport- och bebyggelsestruktur samt utvecklingskontroll. Resultaten visar tydligt att städer med övervägande del privat inflytande över stadsutvecklingen saknar helhetssynen i planeringen och har en bristfällig integrering av markanvändnings- och transportplaneringen. Då offentliga intressen... (More)
Syftet med avhandlingen är att klarlägga de intraurbana sambanden mellan transportstruktur, bebyggelsestruktur och maktstruktur (utvecklingskontroll). Viktiga faktorer för samspelet som vi urskiljt är verksamhets- och bostadslokalisering, densitet, centrumstruktur, transportsystemets uppbyggnad och färdmedelsval. Faktorerna sammanfattas i en enkel modell. Sambanden har undersökts i fem utländska fallstudiestäder med stor variation i uppbyggnaden av transport- och bebyggelsestruktur samt utvecklingskontroll. Resultaten visar tydligt att städer med övervägande del privat inflytande över stadsutvecklingen saknar helhetssynen i planeringen och har en bristfällig integrering av markanvändnings- och transportplaneringen. Då offentliga intressen styr finns det i regel en bättre helhetssyn över staden. En central fråga är vilken balans man bör ha mellan allmän och privat inblandning i stadsplaneringen och –utvecklingen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
and
supervisor
organization
publishing date
type
Thesis
publication status
published
subject
keywords
markanvändning, utvecklingskontroll, stadsutveckling, bebyggelse, transport
pages
164 pages
publisher
Kommunikationsforskningsberedningen
ISBN
9188868311
language
Swedish
LU publication?
yes
id
5889cbb1-c99b-4ef3-b424-ce60374cdff5 (old id 643901)
date added to LUP
2016-04-04 11:18:27
date last changed
2019-07-05 17:24:41
@misc{5889cbb1-c99b-4ef3-b424-ce60374cdff5,
  abstract     = {{Syftet med avhandlingen är att klarlägga de intraurbana sambanden mellan transportstruktur, bebyggelsestruktur och maktstruktur (utvecklingskontroll). Viktiga faktorer för samspelet som vi urskiljt är verksamhets- och bostadslokalisering, densitet, centrumstruktur, transportsystemets uppbyggnad och färdmedelsval. Faktorerna sammanfattas i en enkel modell. Sambanden har undersökts i fem utländska fallstudiestäder med stor variation i uppbyggnaden av transport- och bebyggelsestruktur samt utvecklingskontroll. Resultaten visar tydligt att städer med övervägande del privat inflytande över stadsutvecklingen saknar helhetssynen i planeringen och har en bristfällig integrering av markanvändnings- och transportplaneringen. Då offentliga intressen styr finns det i regel en bättre helhetssyn över staden. En central fråga är vilken balans man bör ha mellan allmän och privat inblandning i stadsplaneringen och –utvecklingen.}},
  author       = {{Book, Karin and Eskilsson, Lena}},
  isbn         = {{9188868311}},
  keywords     = {{markanvändning; utvecklingskontroll; stadsutveckling; bebyggelse; transport}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Licentiate Thesis}},
  publisher    = {{Kommunikationsforskningsberedningen}},
  title        = {{Transport, bebyggelse och utvecklingskontroll : En komparativ stadsgeografisk studie}},
  year         = {{1997}},
}