Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Byggnadsdelars fuktbalans i naturligt klimat

Sandberg, Per Ingvar (1973)
Abstract (Swedish)
Fukt i alla former, vatten, ånga, is eller snö finns alltid i varierande mängder i och omkring byggnader. För att byggnaden skall fungera tillfredsställande krävs att dessa fuktmängder kan hållas inom vissa gränser. Detta kan åstadkommas genom att utrusta, konstruera och bruka byggnaden på ett riktigt sätt. Exempel på olägenheter som kan uppstå vid ''felaktigt'' fuktinnehåll är: försämrad värmeisolering, korrosion, frostskador, röta, osunt inneklimat m m. Ett självklart önskemål är att man redan vid en byggnads projektering skall kunna bedöma risken för fuktskador. Studien syftar till att ange metoder för beräkning av fukthaltens tidsmässiga variationer i en byggnadskonstruktion. Den är således ett led i arbetet med att ge underlag för... (More)
Fukt i alla former, vatten, ånga, is eller snö finns alltid i varierande mängder i och omkring byggnader. För att byggnaden skall fungera tillfredsställande krävs att dessa fuktmängder kan hållas inom vissa gränser. Detta kan åstadkommas genom att utrusta, konstruera och bruka byggnaden på ett riktigt sätt. Exempel på olägenheter som kan uppstå vid ''felaktigt'' fuktinnehåll är: försämrad värmeisolering, korrosion, frostskador, röta, osunt inneklimat m m. Ett självklart önskemål är att man redan vid en byggnads projektering skall kunna bedöma risken för fuktskador. Studien syftar till att ange metoder för beräkning av fukthaltens tidsmässiga variationer i en byggnadskonstruktion. Den är således ett led i arbetet med att ge underlag för dimensionering av byggnadsdelar med avseende på fuktkraven. Rapporten omfattar studier av olika beräkningsmodeller för fukttransport, utveckling av datorprogram för icke stationära fuktberäkningar samt en genomgång av de randvillkor som erfordras för beräkning av byggnadsdelars fuktbalans. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
supervisor
opponent
  • unknown], [unknown
publishing date
type
Thesis
publication status
published
subject
pages
242 pages
publisher
Inst. för byggnadsteknik, Tekniska högskolan i Lund
defense location
Sektionen för väg- och vattenbyggnad, John Ericssons väg 1, Hörsal V:A, Tekniska fakulteten vid Lunds universitet
defense date
1973-04-06 10:00:00
language
Swedish
LU publication?
no
additional info
Summary: Moisture balance in building elements exposed to natural climatic conditions, p. 12-18
id
3d6f52d5-6bcc-4176-8483-d033f6d7b5f4 (old id 8058171)
date added to LUP
2016-04-01 16:51:14
date last changed
2018-11-21 20:44:43
@phdthesis{3d6f52d5-6bcc-4176-8483-d033f6d7b5f4,
  abstract     = {{Fukt i alla former, vatten, ånga, is eller snö finns alltid i varierande mängder i och omkring byggnader. För att byggnaden skall fungera tillfredsställande krävs att dessa fuktmängder kan hållas inom vissa gränser. Detta kan åstadkommas genom att utrusta, konstruera och bruka byggnaden på ett riktigt sätt. Exempel på olägenheter som kan uppstå vid ''felaktigt'' fuktinnehåll är: försämrad värmeisolering, korrosion, frostskador, röta, osunt inneklimat m m. Ett självklart önskemål är att man redan vid en byggnads projektering skall kunna bedöma risken för fuktskador. Studien syftar till att ange metoder för beräkning av fukthaltens tidsmässiga variationer i en byggnadskonstruktion. Den är således ett led i arbetet med att ge underlag för dimensionering av byggnadsdelar med avseende på fuktkraven. Rapporten omfattar studier av olika beräkningsmodeller för fukttransport, utveckling av datorprogram för icke stationära fuktberäkningar samt en genomgång av de randvillkor som erfordras för beräkning av byggnadsdelars fuktbalans.}},
  author       = {{Sandberg, Per Ingvar}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Inst. för byggnadsteknik, Tekniska högskolan i Lund}},
  title        = {{Byggnadsdelars fuktbalans i naturligt klimat}},
  year         = {{1973}},
}