Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ekonomisk knapphet, skuldsättning och hälsa

Dackehag, Margareta LU ; Ellegård, Lina Maria LU ; Gerdtham, Ulf LU orcid and Nilsson, Therese LU (2016) In Särtryck
Abstract (Swedish)
Tillgången på kredit kan öka människors hälsa och välfärd, men mot bakgrund av att skulder så småningom måste betalas tillbaka är det samtidigt tänkbart att överskuldsättning kan ge upphov till försämrad hälsa. I denna rapport använder vi svenska enkät- och registerdata på individnivå för att närmare studera denna fråga. Särskilt undersöker vi sambandet mellan betalningssvårigheter och olika subjektiva och objektiva hälsomått. Vår empiriska analys ger att det inte verkar finnas särskilt starka samband mellan ekonomisk knapphet och hälsa när man tar hänsyn till initial hälsostatus och knapphet. Vi finner visserligen genomgående signifikanta samband mellan betalningssvårigheter och självrapporterad ohälsa, men när vi istället studerar... (More)
Tillgången på kredit kan öka människors hälsa och välfärd, men mot bakgrund av att skulder så småningom måste betalas tillbaka är det samtidigt tänkbart att överskuldsättning kan ge upphov till försämrad hälsa. I denna rapport använder vi svenska enkät- och registerdata på individnivå för att närmare studera denna fråga. Särskilt undersöker vi sambandet mellan betalningssvårigheter och olika subjektiva och objektiva hälsomått. Vår empiriska analys ger att det inte verkar finnas särskilt starka samband mellan ekonomisk knapphet och hälsa när man tar hänsyn till initial hälsostatus och knapphet. Vi finner visserligen genomgående signifikanta samband mellan betalningssvårigheter och självrapporterad ohälsa, men när vi istället studerar objektiva hälsomått, i form av data från Läkemedelsregistret, noterar vi ingen överrisk för konsumtion av antidepressiva läkemedel, lugnande medel, hjärtmedicin eller blodtrycksmedicin. Däremot finns har individer med betalningssvårigheter en viss överrisk för användande av sömnmedel och magsårsmedel. I en fördjupande analys finner vi att sambandet mellan betalningssvårigheter och senare hälsoproblem till stor del förklaras av inneboende egenskaper, så som exempelvis stresstålighet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
; ; and
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
in
Särtryck
issue
09
pages
72 pages
publisher
Kronofogdemyndigheten
report number
2016
project
Ekonomisk knapphet, skuldsättning och hälsa
language
Swedish
LU publication?
yes
id
1ef6ea5d-adef-4fd3-a8bb-5e99c3bd413d (old id 8312219)
alternative location
http://www.ifn.se/publikationer/publicerade-artiklar-pa-svenska/2016/2016-09
date added to LUP
2016-04-04 12:56:02
date last changed
2019-03-08 02:53:43
@techreport{1ef6ea5d-adef-4fd3-a8bb-5e99c3bd413d,
  abstract     = {{Tillgången på kredit kan öka människors hälsa och välfärd, men mot bakgrund av att skulder så småningom måste betalas tillbaka är det samtidigt tänkbart att överskuldsättning kan ge upphov till försämrad hälsa. I denna rapport använder vi svenska enkät- och registerdata på individnivå för att närmare studera denna fråga. Särskilt undersöker vi sambandet mellan betalningssvårigheter och olika subjektiva och objektiva hälsomått. Vår empiriska analys ger att det inte verkar finnas särskilt starka samband mellan ekonomisk knapphet och hälsa när man tar hänsyn till initial hälsostatus och knapphet. Vi finner visserligen genomgående signifikanta samband mellan betalningssvårigheter och självrapporterad ohälsa, men när vi istället studerar objektiva hälsomått, i form av data från Läkemedelsregistret, noterar vi ingen överrisk för konsumtion av antidepressiva läkemedel, lugnande medel, hjärtmedicin eller blodtrycksmedicin. Däremot finns har individer med betalningssvårigheter en viss överrisk för användande av sömnmedel och magsårsmedel. I en fördjupande analys finner vi att sambandet mellan betalningssvårigheter och senare hälsoproblem till stor del förklaras av inneboende egenskaper, så som exempelvis stresstålighet.}},
  author       = {{Dackehag, Margareta and Ellegård, Lina Maria and Gerdtham, Ulf and Nilsson, Therese}},
  institution  = {{Kronofogdemyndigheten}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{2016}},
  series       = {{Särtryck}},
  title        = {{Ekonomisk knapphet, skuldsättning och hälsa}},
  url          = {{http://www.ifn.se/publikationer/publicerade-artiklar-pa-svenska/2016/2016-09}},
  year         = {{2016}},
}