Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Påverkan av amniotomi i det normala förlossningsförloppet

Karegren, Annica and Neij, Annika (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Det råder delade meningar om när amniotomi skall göras i ett normalt förlossningsförlopp. Det är ett medicinskt problem och ett omvårdnadsproblem att det inte finns några tydliga riktlinjer, utan att varje barnmorska får bedöma själv. Syftet med denna studie var att undersöka vad litteraturen säger om effekten på förlossningslängden, kejsar-snittsfrekvensen och kvinnans upplevelse vid tidig amniotomi jämfört med att låta hinnorna vara intakta i ett nor-malt förlossningsarbete. Metoden var en litteraturstudie baserad på nio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att tidig amniotomi på rutin har samband med en förkortning av förlossningslängden. Antalet kejsarsnitt sågs öka en-ligt vissa studier och minska enligt andra när tidig amniotomi... (More)
Det råder delade meningar om när amniotomi skall göras i ett normalt förlossningsförlopp. Det är ett medicinskt problem och ett omvårdnadsproblem att det inte finns några tydliga riktlinjer, utan att varje barnmorska får bedöma själv. Syftet med denna studie var att undersöka vad litteraturen säger om effekten på förlossningslängden, kejsar-snittsfrekvensen och kvinnans upplevelse vid tidig amniotomi jämfört med att låta hinnorna vara intakta i ett nor-malt förlossningsarbete. Metoden var en litteraturstudie baserad på nio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att tidig amniotomi på rutin har samband med en förkortning av förlossningslängden. Antalet kejsarsnitt sågs öka en-ligt vissa studier och minska enligt andra när tidig amniotomi utfördes. Endast två studier undersökte kvinnans upplevelse av förlossningen vid tidig amniotomi, vilket gör att vidare studier är nödvändiga. Slutsatsen är att tidig amniotomi på rutin inte är att rekommendera vid ett normalt förlossningsförlopp, men vid dålig progress bör snar amniotomi ingå som behandling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karegren, Annica and Neij, Annika
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
amniotomi, normal förlossning, förlossningslängd, kejsarsnitt, förlossningsupplevelse
language
Swedish
id
2525337
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525337,
  abstract     = {{Det råder delade meningar om när amniotomi skall göras i ett normalt förlossningsförlopp. Det är ett medicinskt problem och ett omvårdnadsproblem att det inte finns några tydliga riktlinjer, utan att varje barnmorska får bedöma själv. Syftet med denna studie var att undersöka vad litteraturen säger om effekten på förlossningslängden, kejsar-snittsfrekvensen och kvinnans upplevelse vid tidig amniotomi jämfört med att låta hinnorna vara intakta i ett nor-malt förlossningsarbete. Metoden var en litteraturstudie baserad på nio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att tidig amniotomi på rutin har samband med en förkortning av förlossningslängden. Antalet kejsarsnitt sågs öka en-ligt vissa studier och minska enligt andra när tidig amniotomi utfördes. Endast två studier undersökte kvinnans upplevelse av förlossningen vid tidig amniotomi, vilket gör att vidare studier är nödvändiga. Slutsatsen är att tidig amniotomi på rutin inte är att rekommendera vid ett normalt förlossningsförlopp, men vid dålig progress bör snar amniotomi ingå som behandling.}},
  author       = {{Karegren, Annica and Neij, Annika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Påverkan av amniotomi i det normala förlossningsförloppet}},
  year         = {{1999}},
}