Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Massagens betydelse vid långvarig cancerrelaterad smärta

Andersson, Kerstin and Beck, Ingela (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
I Sverige drabbas cirka fyrtiofemtusen personer varje år av cancer och flertalet personer med cancer upplever någon gång smärta. Målet med smärtbehandlingen är att lindra smärta och tillhörande symtom för att uppnå bästa möjliga funktion och livskvalité. Omvårdnad är sjuksköterskans ansvarsområde vilket omfattar åtgärder i syfte att undanröja smärta och obehag. Syftet med litteraturstudien var att belysa vilken betydelse massage har på långvarig cancerrelaterad smärta. Massage är en komplementär behandlingsmetod, som inte är avsedd att ersätta farmakologisk behandling utan skall användas parallellt eller som ett komplement till övriga smärtbehandlingsåtgärder. Vid analys av artiklarna framkom temana ålder, genusperspektiv, fysiologiska... (More)
I Sverige drabbas cirka fyrtiofemtusen personer varje år av cancer och flertalet personer med cancer upplever någon gång smärta. Målet med smärtbehandlingen är att lindra smärta och tillhörande symtom för att uppnå bästa möjliga funktion och livskvalité. Omvårdnad är sjuksköterskans ansvarsområde vilket omfattar åtgärder i syfte att undanröja smärta och obehag. Syftet med litteraturstudien var att belysa vilken betydelse massage har på långvarig cancerrelaterad smärta. Massage är en komplementär behandlingsmetod, som inte är avsedd att ersätta farmakologisk behandling utan skall användas parallellt eller som ett komplement till övriga smärtbehandlingsåtgärder. Vid analys av artiklarna framkom temana ålder, genusperspektiv, fysiologiska effekter på parasympatiska nervsystemet, olika massagetekniker samt behandlingstid. Litteraturstudien visar att massage ger smärtlindring hos både yngre och äldre personer, såväl korttids - som tendens till långtidseffekt. Detta resultat tyder på att massage är en användbar metod för patienter med långvarig cancerrelaterad smärta. Fler empiriska studier behövs inom området. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Kerstin and Beck, Ingela
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
cancer, smärta, massage
language
Swedish
id
2527600
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527600,
  abstract     = {{I Sverige drabbas cirka fyrtiofemtusen personer varje år av cancer och flertalet personer med cancer upplever någon gång smärta. Målet med smärtbehandlingen är att lindra smärta och tillhörande symtom för att uppnå bästa möjliga funktion och livskvalité. Omvårdnad är sjuksköterskans ansvarsområde vilket omfattar åtgärder i syfte att undanröja smärta och obehag. Syftet med litteraturstudien var att belysa vilken betydelse massage har på långvarig cancerrelaterad smärta. Massage är en komplementär behandlingsmetod, som inte är avsedd att ersätta farmakologisk behandling utan skall användas parallellt eller som ett komplement till övriga smärtbehandlingsåtgärder. Vid analys av artiklarna framkom temana ålder, genusperspektiv, fysiologiska effekter på parasympatiska nervsystemet, olika massagetekniker samt behandlingstid. Litteraturstudien visar att massage ger smärtlindring hos både yngre och äldre personer, såväl korttids - som tendens till långtidseffekt. Detta resultat tyder på att massage är en användbar metod för patienter med långvarig cancerrelaterad smärta. Fler empiriska studier behövs inom området.}},
  author       = {{Andersson, Kerstin and Beck, Ingela}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Massagens betydelse vid långvarig cancerrelaterad smärta}},
  year         = {{2003}},
}