Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fattigdomsfällor i the Bottom Billion

Bergström, Ebba and Rahm, Freja LU (2017) STVA22 20162
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Fattigdom har blivit vår tids problem att lösa. Det råder en global konsensus om att fattigdomen måste utrotas. Dock är alla inte överens om vägen dit eller vad som ska räknas som fattigdom. Denna uppsats är en teorianvändande fallstudie på Angola vars syfte är att försöka förstå varför Angola förblir fattigt. Vi har gjort det genom att analysera Angola och dess fattigdom genom de fyra fattigdomsfällor som Paul Collier (2008) presenterar i hans bok The Bottom Billion. Dessa fällor samt fattigdomsbegreppet har problematiserats och komplicerats genom alternativa teorier. Vi har även använt oss av ett postkolonialistiskt perspektiv. Vi argumenterar att fattigdomsfällorna kan förklara varför Angola förblir fattigt till en viss del men de... (More)
Fattigdom har blivit vår tids problem att lösa. Det råder en global konsensus om att fattigdomen måste utrotas. Dock är alla inte överens om vägen dit eller vad som ska räknas som fattigdom. Denna uppsats är en teorianvändande fallstudie på Angola vars syfte är att försöka förstå varför Angola förblir fattigt. Vi har gjort det genom att analysera Angola och dess fattigdom genom de fyra fattigdomsfällor som Paul Collier (2008) presenterar i hans bok The Bottom Billion. Dessa fällor samt fattigdomsbegreppet har problematiserats och komplicerats genom alternativa teorier. Vi har även använt oss av ett postkolonialistiskt perspektiv. Vi argumenterar att fattigdomsfällorna kan förklara varför Angola förblir fattigt till en viss del men de missar flera strukturella och bakomliggande förklaringar. Då fattigdomsfällornas fokus är på ekonomisk tillväxt missar de även relativ fattigdom samt vikten av omfördelning av resurser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergström, Ebba and Rahm, Freja LU
supervisor
organization
course
STVA22 20162
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Angola, the Bottom Billion, fattigdom, fattigdomsfällor, postkolonialism
language
Swedish
id
8896863
date added to LUP
2017-02-08 15:50:48
date last changed
2024-04-15 11:05:10
@misc{8896863,
  abstract     = {{Fattigdom har blivit vår tids problem att lösa. Det råder en global konsensus om att fattigdomen måste utrotas. Dock är alla inte överens om vägen dit eller vad som ska räknas som fattigdom. Denna uppsats är en teorianvändande fallstudie på Angola vars syfte är att försöka förstå varför Angola förblir fattigt. Vi har gjort det genom att analysera Angola och dess fattigdom genom de fyra fattigdomsfällor som Paul Collier (2008) presenterar i hans bok The Bottom Billion. Dessa fällor samt fattigdomsbegreppet har problematiserats och komplicerats genom alternativa teorier. Vi har även använt oss av ett postkolonialistiskt perspektiv. Vi argumenterar att fattigdomsfällorna kan förklara varför Angola förblir fattigt till en viss del men de missar flera strukturella och bakomliggande förklaringar. Då fattigdomsfällornas fokus är på ekonomisk tillväxt missar de även relativ fattigdom samt vikten av omfördelning av resurser.}},
  author       = {{Bergström, Ebba and Rahm, Freja}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fattigdomsfällor i the Bottom Billion}},
  year         = {{2017}},
}