

## Fysikutmärkelse. Joakim Cederkäll

Redaktionen, LUM

2014

## Link to publication

Citation for published version (APA): Redaktionen, LUM. (2014). Fysikutmärkelse. Joakim Cederkäll. LUM.

Total number of authors:

## General rights

Unless other specific re-use rights are stated the following general rights apply:

Copyright and moral rights for the publications made accessible in the public portal are retained by the authors and/or other copyright owners and it is a condition of accessing publications that users recognise and abide by the legal requirements associated with these rights.

• Users may download and print one copy of any publication from the public portal for the purpose of private study or recognise.

- You may not further distribute the material or use it for any profit-making activity or commercial gain
   You may freely distribute the URL identifying the publication in the public portal

Read more about Creative commons licenses: https://creativecommons.org/licenses/

## Take down policy

If you believe that this document breaches copyright please contact us providing details, and we will remove access to the work immediately and investigate your claim.

F. 769

PRESIDENT. Håkan Brorson har valts till president för den världstäckande organisationen International Society of Lymphology vid dess världskongress i Rom i september 2014. Han är överläkare vid Plastikkirurgiska kliniken och docent vid Enheten för kirurgi vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

CRAFOORDPRISTAGARE. Peter Molnar, professor i geological sciences vid University of Colorado Boulder, CO, USA har utsetts till årets Crafoordpristagare. Han har med geofysiken som utgångspunkt bidragit till banbrytande kunskaper om drivkrafter till jordskorpans plattrörelser och om kontinenternas roll i den plattektoniska modellen av jordens utveckling.

FYSIKUTMÄRKELSE. Joakim Cederkäll, professor vid Fysiska institutionen, har fått utmärkelsen "Breakthrough of the year" av Physics World. Utmärkelsen får han för sin forskning om den päronformade atomkärnan.



LÄKARPRIS. Professor Leif Groop, internationellt känd diabetesforskare, och ledare för Lunds universitets Diabetescentrum, tilldelas nu ännu ett fint pris, Matti Äyräpääpriset på 20.000 euro. Priset delas ut av det finska läkarsällskapet Duodecim.

**GEOLOGIANSLAG. Raimund Muscheler**, universitetslektor vid Geologiska institutionen, har utnämnts till framstående yngre forskare av Vetenskapsrådet. Muscheler får totalt 18 miljoner kronor för ett projekt om paleoklimatstudier som tester för mekanismer bakom solens påverkan på klimatet.

FYSIKLEDAMOT. Anders Irbäck, professor vid Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, valdes 11 december in i Kungliga Vetenskapsakademien. Irbäcks forskning har bland



annat resulterat i en atomär modell som i samverkan med andra har använts för att studera felveckning och aggregation av proteiner kopplade till Alzheimers, Parkinson och ALS.

**STIPENDIUM.** Svenska Akademien har belönat **Kristina Lundblad**, lektor i bokhistoria, med ett stipendium på 60.000 kronor ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse. Hon disputerade 2010 på en avhandling om betydelsen av



böckers utseende. En engelsk utgåva av avhandlingen är under utgivning på det amerikanska förlaget Oak Knoll Press.

BIOLOGIANSLAG. Olle Anderbrant, professor vid Biologiska institutionen, får drygt 1,7 miljoner kronor av Stiftelsen Lantbruksforskning. Pengarna får han för projektet "Kontroll av skadeinsekter i



klöverfröodlingar med biologiska metoder".