Från det brottsförebyggande till det samhällsbyggande - Sausdal, David (Tidskrift för Kriminalvård, 2025)
En av orsakerna till att näringslivets olika parter har svårt att se sin egen relevans och styrka i det brottsförebyggande arbetet handlar inte bara om den specifika verktygslåda de har till sitt förfogande, utan om det sätt både de och vi har kommit att tänka på och förstå vad som definierar det brottsförebyggande. Med andra ord verkar en huvudorsak till att många företagare uppfattar sig som "preventivt irrelevanta" vara att de har en särskild och ganska snäv uppfattning om vad som kännetecknar bra och effektiva förebyggande insatser – en uppfattning som inte bara vuxit fram hos dem själva, utan som i allt högre grad präglar hela det omgivande samhället.