Den prediktiva förmågan hos SÖK-Observations instrument för tidig upptäckt av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos barn - Carlsson Höglund, Lina ; 0009-0008-8050-3287; Lundqvist, Pia; Sivberg, Bengt; Jakobsson, Ulf ; 0000-0003-3676-307X (2025)
Bakgrund: Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar uppstår oftast tidigt i barndomen, vilket gör tidig identifiering viktig för att stödja hälsosam utveckling. Det saknas ett bredare screeninginstrument för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning för barn under två och ett halvt år. SÖK-Observations instrumentet utvecklades för att identifiera atypisk utveckling och autism hos barn vid 8-månaders hälsokontrollen inom barnhälsovården, administrerat av sjuksköterskor. För barn som initialt screenats med SÖK (n= 2017) inhämtades eventuella aktuell neuropsykiatriska funktionsnedsättningsdiagnoser när barnet var 11-13 år (n=104). Syfte: Syftet var att undersöka den prediktiva validiteten hos SÖK-Observations instrument för tidig upptäckt av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos barn. Resultat: Vid cut-off-nivåer på ≥1 eller ≥2 poäng visade SÖK-Observations instrumentet de bästa prediktiva värdena. På en cut-off på ≥1 var sensitiviteten 54,8%, specificiteten 47,1%, Youden's index 0,019, positivt prediktivt värde 5,3% och negativt prediktivt värde 95%. På en cut-off på ≥2 var sensitiviteten 12,5%, specificiteten 85,4%, Youden's index 0,021, positivt prediktivt värde 4,5% och negativt prediktivt värde 94,7%. AROC 49%. Slutsats: SÖK-Observations instrumentet kunde inte statistiskt förutsäga risken för barn vid 8-månaderskontrollen att utveckla neuropsykiatriska funktionsnedsättningar under de kommande 10-12 åren.