Kejsarens kors : Konstantin den stores liv och historia - Westergren, Andreas ; 0000-0001-6914-0886 (Artos & Norma, 2025)
Konstantin den stores liv var dramatiskt som få. Född under osäkra omständigheter, så att vi inte ens kan säga vilket år han föddes, klättrade han till makten i början av 300-talet. I en tid då romerska kejsare inte blev långlivade skulle han regera längst av alla, i över trettio år, och under den tiden skrev han om historien. På vägen såg han visioner, erövrade han Rom, mördade han sin hustru och son, och bjöd in till det ekumeniska mötet i Nicaea 325, eftersom han understödde de nyss förföljda kristna. Flera för framtiden avgörande händelser inträffade under hans tid. Han grundade Konstantinopel och skapade därför förutsättningarna för romarrikets överlevnad i tusen år till. Och han vände sig till kristendomen. Genom historien har kungar och diktatorer sökt att likna Konstantin. De har sett kors på himlen, som färgat av sig på nationsflaggorna, men vad trodde Konstantin själv? Såg han korset på himlen? Och fann hans mor Helena korset i Jerusalem? Vad hände under kejsarens liv, och vad är bara historia? Kejsarens kors är en biografi över Konstantin den store som bygger på den senaste forskningen och går i nära dialog med de antika källorna. Genom olika ögonblicksbilder skapas ett sammansatt porträtt av en härskare som både kan framstå som en hänsynslös politiker och en genomtänkt teolog. När 1700-års jubileet av kyrkomötet i Nicaea firas av kristna från olika kyrkor, blir hans levnadsöde en viktig referenspunkt, som ger möjlighet att reflektera vidare över relationen mellan politik och religion.