Remissvar över betänkande från utredningen "Effektivare organisering och genomförande av statlig väg och järnväg" (SOU 2025:120) - Bengtsson, Ingemar ; 0000-0002-4284-7686; Palmqvist, Carl-William ; 0000-0002-3906-1033 (Lund University, 2026)
Lunds Tekniska Högskola har beretts tillfälle att inkomma med yttrande över remissen ovan och inkommer härmed med synpunkter. Yttrandet har utarbetats av Ingemar Bengtsson, avdelningsföreståndare och universitetslektor vid Fastighetsvetenskap, och Carl-William Palmqvist, docent och universitetslektor i järnvägsteknik vid Trafik och väg. Vi håller med om problembeskrivningen att Sverige står inför ett stort behov av både nyinvestering och ökade underhållsinsatser i transportinfrastruktur. Vi håller också med om att Sverige bör pröva alternativa metoder att finansiera och organisera transportinfrastrukturen, eftersom forskningen visar att det kan finnas effektivitetsvinster att hämta, genom snabbare genomförande, lägre kostnader och institutionell konkurrens. Vidare instämmer vi i att det är klokt att ta vara på erfarenheterna från våra närmaste grannländer som Danmark och framförallt Norge. Vår bild är att utredaren lagt sig nära Norge i sina förslag där Nye Veier verkar vara förebilden för det statliga bolag utredaren föreslår tillskapas och där norska OPS-lösningar också verkar vara förebild för utredarens resonemang om OPS-lösningar i Sverige. Vi tycker att detta är en bra utgångspunkt men vill också komplettera genom att trycka på några punkter som vi i vår forskning (Bengtsson 2025; Bergström & Bengtsson 2025) har funnit särskilt viktiga. Då vår kompetens särskilt gäller formerna för alternativ organisering och finansiering av transportinfrastruktur har vi fokuserat på att ge kommentarer till kapitel 6 Förslag till åtgärder och plan för genomförande. Vårt remissvar följer kapitelstrukturen inom kapitel 6 Förslag till åtgärder och plan för genomförande och redogörs för nedan, del för del där vissa delavsnitt lämnas okommenterade.
Keywords: Infrastruktur; Organisering; Finansiering; OPS