Textuniversum och gränsöverskridande lärande : Att arbeta med kreativt lärande i gymnasieskolans litteraturundervisning - Svensson, Anette ; 0000-0002-6665-3990; Haglind, Therése (Grænsegængere og grænsedragninger i nordisk modersmålsfag, 2020)
Kapitlet fokuserar på ett gränsöverskridande lärande där de text- och medie- format elever möter i en fritidskontext lyfts in och fogas ihop med de text- och medieformat de möter i en skolkontext och använder detta som exempel på att möta utmaningen att undervisa i litteratur i en tid av digitalisering. Förändrade medievanor medför nya litteraturdidaktiska förutsättningar och syftet med studien är att bidra med kunskap om lärares och elevers erfarenheter av att arbeta med en textuniversumsbaserad undervisningsdesign i gymnasieskolans litteraturundervisning med fokus på kreativt lärande. Resultaten av studien visar att eleverna är vana vid filmatiseringar medan de är ovana vid större föränd- ringar av berättelsen, samtidigt som en kontrastering av dessa kategorier bidrar till ett analytiskt perspektiv. Resultaten visar också att eleverna uppskattar det kreativa lärande som uppstår vid skapandet av egna re-presentationer medan lärarna upplever att detta utmanar den svenska ämnestraditionen.
Keywords: Litteraturdidaktik