Dekker rusmiddeltester i urin de aktuelle misbruksstoffene? - Dyrkorn, Roar; Reimers, Arne ; 0000-0002-6286-554X; Johannessen, Ludvig; Spigset, Olav (Tidsskrift for den Norske Laegeforening, 2011)
Bakgrunn. I Norge blir det hvert år analysert hundretusener av urinprøver for å påvise inntak av rusmidler og legemidler med ruspotensial. Ved Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital analyseres årlig rundt 60 000 urinprøver for rusmidler og legemidler med ruspotensial. Vi ønsket å finne ut om vårt standard analysepanel avdekker de fleste. Materiale og metode. Alle urinprøver mottatt i vår avdeling en fast ukedag i fem påfølgende uker sommeren 2009 ble analysert på ti substanser som ikke omfattes av standardpanelet. I tillegg sendte fire andre laboratorier 250 urinprøver hver til oss, og disse ble også analysert på de samme ti substansene. Resultater . Totalt ble 1 854 urinprøver analysert. I 123 prøver (6,6 %) ble det funnet stoffer som ikke kunne påvises med standardpanelet: Pregabalin ble funnet i 83 prøver (4,5 %), metylfenidat i 33 (1,8 %), tramadol i fire (0,2 %) og lorazepam i én prøve (0,05 %). Av andelen prøver som inneholdt rusmidler som ikke ble fanget opp med standardpanelet, var 20,8 % fra Bergen, 9,8 % fra Kristiansand, 8,0 % fra Tromsø, 2,8 % fra Oslo og 2,3 % fra Trondheim. Fortolkning. Studien tyder på at vanlige standardanalyser for rusmidler dekker inntak av de fleste aktuelle stoffer. Laboratorier som utfører misbruksdiagnostikk i urin bør ha metoder som kan påvise pregabalin og metylfenidat i tillegg til eller inkludert i standardpanelet.