Uppmärksamma kroppar : närhet, avstånd och rörelse på och utanför scenen - Bergman Blix, Stina ; 0000-0003-3522-4963 (Den empiriska glädjen : En vänbok till Malin Åkerström, 2023)
Det här kapitlet tar avstamp i en av dessa händelser ’från fältet’, i detta fall en teater, som hänger sig kvar många år efteråt men som inte använts eftersom den innehåller för många trådar: lite om metod, lite om etik, mycket om kroppar och om närvaro och om kön om man vill. Händelsen börjar i ett misstag som jag utnyttjar men sen får betala för och som väckte känslor både hos mig och hos den jag mötte. Jag försöker här reda ut hur olika ingångar och upplevelser av denna händelse kan ge pusselbitar till att förstå kroppar i samspel. Som etnografiskt sinnade forskare försöker vi komma nära för att se ur någon annans perspektiv. Vi blir kanske avvisade, får gå därifrån, betrakta på avstånd eller komma tillbaka in i värmen och vara med. Vi vet att vår position påverkar vad vi ser, men vi tar ofta inte med positionerna mellan kropparna på fältet i våra analyser. Jag menar inte positioner som statiska entiteter, utan som dynamiska relationer som ändrar balansen i möten och som skapar handlingsmöjligheter och begränsningar och som kan få symboliska betydelser och därmed cementera relationer.
2024-01-29T09:41:11.411+01:00
Keywords: interaktioner; kroppar; emotioner; etnografi; intervjuer; sociala strukturer