"Babblarna" täljer guld av något som borde vara allmängods - Bosseldal, Ingrid (Göteborgs-Posten, 2019)
Språkvetaren och specialpedagogen Irene Johansson utvecklade på 1970-talet en modell och ett material för språk- och talutveckling, den så kallade "Karlstadsmodellen", som därefter kommersialiserats genom produktionen av filmer, böcker, leksaker och andra artefakter, med den samlade rubriken "Babblarna". I den här artikeln presenteras några av Karlstadsmodellens grundförutsättningar: att den bygger på vikten av att låta människor utveckla sitt språk i ett sammanhang och insikten om att språket alltid är performativt, det vill säga gör något snarare än betyder något. En kritisk fråga formuleras också rörande relationen mellan denna språksyn och kommersialiseringen av modellen i form av Babblarna.
Keywords: Irene Johansson; specialpedagogik; språkutveckling; Karlstadsmodellen; Babblarna