Poddavsnitt: KRIMINALSAMTAL Avsnitt 6: Straff och mänskliga rättigheter - Bennet, Tova ; 0000-0002-4383-3673; Jönsson, Sverker; Dahlin, Moa (2025)
Både den svenska grundlagen och internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter förbjuder dödsstraff, kroppsstraff, tortyr och annan omänsklig eller förnedrande bestraffning. Samtidigt innebär alla straff någon form av begränsning av rättigheter. Hur fungerar egentligen mänskliga rättigheter? Var kommer de ifrån, varför finns de och vad händer om vi bryter mot dem? Kan straff verkligen både kränka och skydda rättigheter samtidigt? Vi pratar med offentligrättsforskaren Moa Dahlin om människovärde, auktoritära stater, rättvisa rättegångar, oskyldighetspresumtionen, förutsebarhet, likabehandling, kritik mot Sverige och om rätten att få en filt.
Keywords: Straffrätt; Criminal law