Khazaren på Ormknös : Kannan från Tamatarcha och 800-talets östfärder - Roslund, Mats ; 0009-0002-7629-9558 (Occasional papers in archaeology, 2025)
Vid gravområdet Ormknös på Björkö hittades under 1970-talet en drejad kanna med hank i en av gravarna. Den kan nu bestämmas till en produktion inom khazariskt område vid Azovska sjön. En abbasidisk dirhem funnen i graven anger en nedläggning till 800-talets mitt eller strax därefter. Kannan av tamatarchatyp är ovanlig utanför produktionsområdet. Den anknyter till de östfärder som utgör ett tidigt exempel på resorna österut från östra Mellansverige. Det är också intressant att gravområdet anknyter till en äldre agrar bosättning på Björkö som existerade före etableringen av handelsemporiet Birka.
Keywords: vikingatid; östfärder; khazarer; keramik; importer