Nils Månsson Mandelgren och kampen för kulturens framtid (Publikationer från Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar, 2025)
Nils Månsson Mandelgren och kampen för kulturens framtid är en antologi med syftet att ge nya perspektiv på Mandelgrens omfattande livsverk. Hittills har forskningen frmäst haft fokus på hans dokumentation av äldre kulturyttringar, men hans stridbarhet och oräddhet i att utmana etablissemanget hade sikte på hur samtidens och framtidens kulturinstitutioner borde utformas och organiseras. I boken diskuteras vad Mandelgren faktiskt uppnådde i sitt arbetet för utvecklingen av museiväsendet, kulturminnesvårde och konst- och hantverksutbildningarna i Sverige. Här framgår också hur Mandelgren som enskild person med stor energi och övertygelse lyckades driva sina idéer och projekt med hjälp av ett vittförgrenat nätverk i flera europeiska länder. Han skaffade sig fiender på vägen, men hade också lovala vänner och donatorer som stod honom bi även när det stormade som mest. Boken riktar sig till läsare som vill fördjupa sig i hur vår tid hänger samman med 1800-talets kulturliv och framtidsvisioner.
Keywords: Nils Månsson Mandelgren; etnologi; konsthistoria; arkeologi; stadsplanering; arkitektur