Att städa hjärtan: om behandlare av barn som bevittnat våld i familjen - Önneby,Sofi (2007)
Behandlare av barn som bevittnat våld i familjen ombads i en explorativ studie beskriva hur de skapar mening till arbetet de utför och till barnens situation och behov. Semistrukturerade intervjuer utfördes på fem behandlare. Frågorna berörde deras arbetsmetod och vad de uppfattar att barnen behöver för hjälp. Resultatet visar att behandlarnas främsta syfte är att avlasta barnen från skuld, bekräfta deras verklighetsbild och förmedla till barnen att de inte är ensamma om sina upplevelser. För att avdramatisera samtalssituationen använder flertalet behandlare lek och teckning i olika form. Flera av dem låter barnen rita eller med dockskåpsmöbler konstruera sin bostad för att i fokus på en misshandelssituation ge händelsen en början och ett slut. Behandlarnas mål är att göra våldet pratbart, både för barnet och i relationen mellan mamma och barn.
Keywords: barn; bevittna; våld; behandlare; Psychology; Psykologi; Social psychology; Socialpsykologi