Identitet - En narrativ analys av den föränderliga sociala identitetskonstruktionen hos muslimer i Landskrona - Svensson,Mette; Sudar,Susanne; Brokopp,Lina (2006)
Denna uppsats har som syfte att ta reda på hur människor socialt konstruerar och omkonstruerar sin identitet. Detta har vi gjort utifrån följande frågeställning; Hur kan muslimer i Landskrona socialt konstruera sina identiteter? Genom umma och/eller territoriell tillhörighet? I vår teoridel har vi utgått från ett konstruktivistiskt perspektiv där vi fokuserar oss på teorier kring konstruktion av identitet i allmänhet, av territoriell identitet och av muslimsk identitet, vilka alla är socialt konstruerade och kontextberoende samt att vi använt teorier kring föreställningen om ?den andre?, som är en grundläggande utgångspunkt för identitetskonstruktionen. För att kunna få veta hur människor själv uppfattar sina identiteter har vi gjort tre stycken intervjuer med tre olika muslimer i staden Landskrona, vilka utgör vårt primärmaterial. Dessa intervjuer har genom en narrativ analys visat hur våra respondenter har konstruerat och/eller omkonstruerat sina identiteter. Vi drar slutsatsen att identiteter konstrueras kring ?den andre? som visar vem man själv är samt hur man föreställer sig själv inom sin gemenskap. Identiteter, som är föränderliga, kan bidra till att den som tidigare varit ?den andre? kan plötsligt istället ingå i gemenskapen medan någon annan blir ?den andre?.
Keywords: Identitet; social; identitetskonstruktion; territorium; nation; nationalism; muslim; islam; umma; den andre; Social sciences; Samhällsvetenskaper; Political and administrative sciences; Statsvetenskap, förvaltningskunskap