Identitetens politiska funktion i konflikten mellan Israel och Palestina Hur handlingar legitimeras/motiveras med identitet - Karlsson,Helena; Resmann,Felix (2005)
Är Israel-Palestina konflikten ett religiöst krig eller en politisk fråga? Det är denna fråga vi har som övergripande syfte att besvara i uppsatsen genom att studera hur olika dimensioner av identitet används i konflikten. För att göra det har vi studerat de olika parternas argumentation för rätten till landet, samt för några aktuella konflikthandlingar. Vi har analyserat officiella dokument, artiklar, intervjuer och uttalanden med en innehållslig idéanalys, som delar upp argumenten i ideologiska/religiösa och kognitiva. De aktuella handlingar vi tittat på är palestinsk terrorism/frihetskamp samt Israels byggande av en mur/staket runt Västbanken. Genom denna analys har vi kommit vi fram till att det främst är kognitiva argument som förts fram för att legitimera rätten till landet och handlingar i konflikten. Ser man på konfliktparternas argumentation verkar konflikten således snarare vara av politisk än ideologisk/religiös art.
Keywords: Israel; Palestina; Identitet; Konflikt; Social sciences; Samhällsvetenskaper; Political and administrative sciences; Statsvetenskap, förvaltningskunskap