Förtroende för hälso- och sjukvård i Region Skåne -en ekonometrisk analys av Vårdbarometern - Stensson,Åsa; Annerdal,Åsa (2005)
Förtroende är en förutsättning i olika former av samspel mellan aktörer. Inom hälso- och sjukvården kan ett förändrat förtroende påverka hur individen söker vård och därmed leda till effekter på individens hälsotillstånd. Uppsatsens syfte är att undersöka förtroendet för hälso- och sjukvården i Region Skåne. Det görs genom en ekonometrisk analys av data från Vårdbarometern, en omfattande undersökning över befolkningens uppfattning av hälso- och sjukvården. Förtroendet för tre olika vårdproducenter; husläkare/distriktsläkare, akutmottagning och privat specialistläkare/läkarhus undersöks utifrån socioekonomiska och demografiska bakgrundsfaktorer. Skattningarna av den ekonometriska analysen visar på en variation i förtroende utifrån valda variabler men utan enhetliga mönster. Ytterligare finns heteroskedacitet i materialet vilket begränsar tillförlitligheten i regressionsanalysen.
Keywords: förtroende; vårdsökande; Region Skåne; vårdbarometern; hälsotillstånd; Economics, econometrics, economic theory, economic systems, economic policy; Nationalekonomi, ekonometri, ekonomisk teori, ekonomiska system, ekonomisk politik