Kultur som regional tillväxtfaktor - betydelsen av kreativitet - Erneholm,Ingela (2005)
Kultursatsningar motiveras idag samhällsekonomiskt med kulturens positiva externa effekter i form av kulturturism, multiplikatoreffekter och förbättringar av en regions image. Den här uppsatsen vill infoga ett nytt perspektiv i diskussionen om kulturens samhällsekonomiska nytta genom att lyfta fram den kreativitetshöjande potential som finns i de olika konstnärliga uttrycksformerna som musik, teater, litteratur, bildkonst, dans, o.s.v. En kreativ förmåga att komma på nya idéer har alltid varit viktig för att en ekonomi ska utvecklas. Enligt nya rön ifrån Richard Florida, professor i regional ekonomisk utveckling vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, så står vi dock vid ett nytt ekonomiskt strukturskifte där kreativiteten kommer att spela en alltmer avgörande roll för den ekonomiska tillväxten. Uppsatsens hypotes är att aktiv ”kulturkonsumtion” kan öka kreativitetsnivån hos individer och att kultursatsningar på det sättet bidrar till den regionala ekonomiska tillväxten. Hypotesen bekräftas dock inte av den ekonometriska undersökningen i uppsatsen.
Keywords: kreativitet; regional tillväxt; kultur; Florida; Economics, econometrics, economic theory, economic systems, economic policy; Nationalekonomi, ekonometri, ekonomisk teori, ekonomiska system, ekonomisk politik