Informationsteknologins påverkan på musikproducenters arbete - Jakobsson,Carl; Skälstad,Anna (2006)
Förr i tiden producerades musik med analog hårdvara och datorer användes inte i någon vidare utsträckning. På 80-talet introducerades datorer och nu produceras nästan all musik med hjälp av datorer. Denna uppsats belyser om, och i så fall hur, införandet av datorer i musikproduktion har påverkat musikproducenter i deras arbete i vardagen. Vi har intervjuat ett antal musikproducenter för att se hur deras användande av datorer i sina arbetsuppgifter har förändrat, förbättrat och försämrat deras arbete. Undersökningen har genomförts med avstamp i ett sonderingssamtal med en musikproducent på en musikstudio i Malmö för att sedan mynna ut i semistrukturerade intervjuer med fem musikproducenter. Undersökningen visar att datorer har påverkat musikproducentens arbete i fråga om större möjlighet till snabbt utbyte av material mellan producenter och andra aktörer inom musikbranschen, förflyttning av tid från inspelning till redigering och framförallt flexibilitet i fråga om större möjlighet till att testa nya idéer snabbt.
Keywords: efficiency; Flexibilitet; kreativitet; musikproducenter; musikproduktion; analog inspelningsstudio; digital inspelningsstudio; effectiveness; Informatics, systems theory; Informatik, systemteori