OBEROENDE REVISOR Tillåtna och otillåtna verksamhetsområden för revisorer - Fransson,Pernilla; Svanberg,Charlotte (2003)
Slutsatser: Revisorn ska inför varje nytt uppdrag göra en prövning av om det föreligger hot mot hans eller hennes oberoende, enligt analysmodellen. Föreligger hot skall motåtgärder vidtas. Är detta inte möjligt eller inte kan anses tillräckligt, så ska uppdraget avböjas. De verksamheter som revisorn får ägna sig åt är revisionsverksamhet, verksamhet med naturligt samband och i vissa fall även sidoverksamhet. Verksamhet med naturligt samband är sådan verksamhet som ryms inom revisorns kärnkompetens. Trots att inga förbud längre finns i lagen, så är vissa verksamheter inte tillåtna. Dessa är bland annat styrelseuppdrag i den bransch revisorn är aktiv, styrelseuppdrag i banker och försäkringsbolag, verksamheter där revisorn mer eller mindre regelmässigt tvingas avsäga sig pågående uppdrag och verksamheter av skamlig eller skum karaktär. Andra tjänster är sådana att de inte är förbjudna, men får ej erbjudas till revisionskunder. Vi har studerat Ernst & Youngs verksamheter och tjänsteutbud och kunnat konstatera att den form av verksamhet som bedrivs endast kan betecknas som revisionsverksamhet eller verksamhet som har ett naturligt samband med denna. De har dessutom gått längre än vad lagen kräver och avvecklat eller sålt ut vissa delar av verksamheten, med hänvisning till den nya revisorslagen. Områdena det är frågan om är managementkonsulterna och affärsområdet LAW. Överlag är kunskapen om oberoendeproblematiken, mycket hög inom Ernst & Young och företaget har vidtagit många av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa revisorns oberoende.
Keywords: Revisor; oberoende; analysmodellen; revisorslagen; Ernst & Young; Management of enterprises; Företagsledning, management