Vägen till en strategisk allians - en resa i livscykeln första faser - Sandström,Bo; Gottmark,Anna; Torgeby,Martin; Clausson,Fredrik (2002)
Syftet är att undersöka skapandeprocessen för strategiska allianser i ett nyetablerat respektive ett etablerat högteknologiskt företag och därigenom bidra till ökad förståelse för utvecklingen av alliansbildande i högteknologiska företags första faser av livscykeln. Uppsatsen bygger på fallstudier av två bioteknikföretag, MIP Technologies och BioInvent. Utifrån en teoretisk referensram analyseras fallstudierna, därav skapas en illustration för hur skapandeprocessen för strategiska allianser är konstruerad för nyetablerade och etablerade företag inom högteknologiska branscher. Denna illustration utgör en röd tråd genom uppsatsen för att läsare enkelt ska kunna förstå och följa med i resonemanget. Skapandeprocessen delas i tre element som analyseras separat; drivkrafter, sökprocess och formalisering. Drivkrafterna för att skapa allianser kopplas till det resursbehov som ett företag har. Som nyetablerat har ett företag en relativt tom resursportfölj, vilket ökar behovet av att skapa allianser. Sökprocessen sker då främst i det sociala nätverket, vilket gör processen relativt enkel. För att bibehålla företagets flexibilitet väljer det nyetablerade företaget i stor utsträckning att skapa allianser med lös form. Alliansskapandet blir ett effektivt sätt för det nyetablerade företaget att komplettera sin resursportfölj. Ett företag i tillväxtfasen som är mer etablerat har hunnit skapa sig en bred resursbas. Det har som huvudsakligt behov att fylla de resursgap som uppstått, vilket också är den primära drivkraften till alliansskapande. Dessa resurser är ofta mer specifika, vilket gör sökprocessen mer komplex. Eftersom resurserna dessutom är så viktiga för företaget, väljer det en fastare alliansform för att knyta resursen närmare. Detta kan skapa en stark beroendesituation, varför företag även bör överväga andra sätt att knyta resurser till företaget.
Keywords: Strategiska allianser; drivkrafter; sökprocess; formalisering; livscykel; Management of enterprises; Företagsledning, management