Att behålla rekryteringen internt - en studie om ett kunskapsföretags motiv - Drelich,Lukas; Kronström,Karin (2007)
Uppsatsen syfte är att undersöka vilka motiv ett kunskapsföretag kan ha för att behålla hela sin rekryteringsprocess internt istället för att outsourca den. I uppsatsen har vi utgått från en tolkande ansats och har därför använt oss av den kvalitativa och abduktiva metoden samt genomfört semistrukturerade intervjuer. Utifrån vår analys av empirisk data och valda teorier har vi resonerat om att Nimetöns rekryteringsprocess inte kan kategoriseras som kärnkompetens. Eftersom Nimetön är ett kunskapsföretag är det dock troligt att rekryteringen är nära kopplad till human kapitalet, som är företagets kärnkompetens. Därmed anser vi att det skulle kunna vara en av anledningarna till att företaget valt att behålla rekryteringen internt. Respondenterna uppgav dock att då avdelningscheferna har tid läggs hela rekryteringen ut externt. Därför ifrågasatte vi om rekryteringsprocessen verkligen är avgörande för företaget, då de uppenbarligen är bereda på att stundtals låta en extern aktör få insyn i deras rekryteringsförfarande. Detta agerande fann vi en möjlig förklaring till i kontrollteorier. Den ena, mer förväntade strukturen, klan/personlig kontroll associerade vi till respondenternas åsikter om vikten av att rätt medarbetare rekryteras. Den andra typen av kontroll som vi upplever förekommer på Nimetön är beteendekontroll. Vi observerade en tendens till att regler och principer väger tyngre än att medarbetarna själva, i varje enskild situation, skulle kunna avgöra vilket agerande som är mest lämpat.
Keywords: Rekrytering; outsourcing; kontroll; kärnkompetens; Management of enterprises; Företagsledning, management