Värdering av förvaltningsfastigheter till verkligt värde - Dahlberg,Annamaria; Käck,Cecilia; Andersson,Daniel; Nilsson,Mathias (2004)
Syftet är att beskriva och analysera värdering och redovisning av förvaltningsfastigheter enligt reglerna om redovisning till verkligt värde och hur svenska fastighetsbolag förhåller sig till referensramens kvalitativa egenskaper. För att uppnå uppsatsens syfte har vi använt oss av en kvalitativ djupstudie. Detta kommer till uttryck genom att vi granskar tre olika börsnoterade fastighetsbolag och gör en jämförelse mellan nuvarande redovisningsregler, gällande värdering av förvaltningsfastigheter, och kommande regler och dess påverkan på de svenska fastighetsbolagen. I uppsatsen görs en fallstudie av de tre fastighetsbolagen samt en revisor som intervjuats. Dessutom har fastighetsbolagens årsredovisningar för 2002 räknats om och försetts med fastighetsbeståndens verkliga värde. Det är processerna som studeras, hur arbetet förlöper eller utvecklar sig. Resultatet av denna undersökning är att värdering till verkligt värde för fastighetsbolag kommer att påverka årsredovisningarna, framför allt det första året efter byte av redovisningsprincip. Det finns även problem kring värderingen till verkligt värde, men använder sig samtliga företag av likartade värderingsmetoder minimeras detta problem. Vad gäller de kvalitativa egenskaperna kan man säga att IAS 40 inte strider mot dem, men att de studerade företagen lägger olika vikt vid de olika egenskaperna. Tillförlitligheten och jämförbarheten anser fastighetsbolagen själva är de viktigaste egenskaperna och om branschen värderar på samma sätt kommer dessa att öka och stämma överens med IASB:s referensram. Relevansen kommer också på detta sätt att öka medan begripligheten inte alls kommer att påverkas.
Keywords: Förvaltningsfastigheter; IAS 40; Redovisningens referensram; Verkligt värde; Management of enterprises; Företagsledning, management