Mångfaldsproblematiken – Från teori till praktik. En fallstudie från Nyhetsenheten på Sveriges Television i Stockholm. - Svensson,Annika; Höög,Ellen (2007)
Syftet är att undersöka mångfaldsproblematiken i ett public service företag genom att undersöka och utvärdera hur enheten NoS tar tillvara på sin mångfaldskompetens, det vill säga den djupa mångfalden. Vi har använt oss av en kvalitativ ansats, där vi har utgått från en fallundersökning på Nyhetsenheten (NoS) på Sveriges Television (SVT) i Stockholm, där vi använt oss av semistrukturerade intervjuer. Vi har utgått från traditionella mångfaldsteorier och använt oss av Cox´s förändrings modell med hjälp av ett intersektionellt perspektiv. Vår undersökning bygger på 14 intervjuer som vi har genomfört på NoS. Respondenterna består av redaktörer och mångfaldsanställda, samt sekundärdata som består av material från SVT. Vår slutsats är att de teorier som finns idag är bristfälliga när det gäller att belysa den djupa mångfalden – vad den djupa mångfalden kan bidra med och hur implementeringsprocessen ska genomföras. Vi anser att det är viktigt för företaget att inte se på sina anställda som en homogen grupp utan att se alla som individer oavsett kön, ålder eller etnicitet.
Keywords: Sveriges Television; Nyheter och Samhälle; Public service; Mångfald; Kultur; Intersektionalitet; Förändringsmodell; Management of enterprises; Företagsledning, management