INTERNKOMMUNIKATION - verktyg för förändringsarbete i nätverksorganisationer. En studie av NOSAM - Hajkova,Martina; Lindberg,Mattias; Kiswani,Nader (2005)
Uppkomsten av NOSAM har sin grund i att dagens moderna samhällsutveckling mer eller mindre tvingar regioner att samarbeta för att stärka sin attraktionskraft gentemot omvärlden. Helt enkelt en ökad konkurrens. NOSAM innefattar ett regionalt område med tio olika medlemskommuner och befinner sig i en region som under de senaste 15 åren, mycket på grund av brobygget, genomgått en rad förändringar. För att kunna arbeta mot de omgivande regionala krafterna och öka sin attraktivitet har således ett samarbete skapats. Fördelen med nätverkssamarbete är att de, genom sina olika kompetenser, kan lösa uppgifter både på ett billigare och effektivare sätt. Nätverk behöver dock kommunicera för att överhuvud taget kunna överleva. Det karaktäristiska med kommunikation i nätverk är att skapa en gemensam grund att utgå ifrån. Nätverksmedlemmarna måste tala samma språk för att kunna förstå varandra. Vår första slutsats blir då att eftersom olika organisationer och dess individer har olika verklighetsuppfattningar kan det vara svårt att skapa denna grund för ett gemensamt språk vartefter det då blir svårt att kommunicera. Det krävs ett gemensamt språk för att kommunicera samtidigt som det krävs kommunikation för att skapa ett gemensamt språk. Den andra slutsatsen blir då att det behövs en drivande kraft, oftast tillika ledare, för att genom olika modeller och strategier verka som en katalysator i kommunikationsprocessen.
Keywords: internkommunkation; nätverk; ledarskap; nosam; Development cooperation; Utvecklingssamarbete