Verksamhetsstyrning inom ett hotell - Klopic,Senada; Moric,Elida (2005)
Problemställning: En verksamhetsstyrning med fokus på de ickefinasiella styrmedel börjar framhävas som allt viktigare faktorer för ett företags långsiktiga framgång. Vårt främsta mål är att belysa de mest särskiljande drag och problem med verksamhetsstyrningen på ett hotellföretag. Detta gör vi då det finns mycket skrivet om styrmedel i allmänhet och, utifrån vårt intresse för branschen, har vi därefter valt att utföra undersökningen på ett hotell. Syfte: Syftet är att beskriva och analysera särdrag och särskiljande problem med verksamhetsstyrningen inom ett hotell. Metod: För att uppfylla vårt syfte har vi utgått från litteratur som handlar om verksamhetsstyrning. Särskilt stor vikt, med tanke på syftet, har lagts på litteratur som behandlar servicebranschen. Därefter har vi utfört kvalitativa undersökningar i form av intervjuer med de anställda på Quality Hotel Konserthuset. Slutligen har all information bearbetats så att all relevant empirisk och teoretisk information skulle kunna kopplas ihop och de viktiga delarna presenteras. Slutsatser: Ett särdrag för fragmenterade hotellföretag är att den ekonomiska styrningen är mest framträdande. Detta trots att ett hotell är ett serviceföretag där större fokus bör finnas på ickefinansiella styrmedel som styr personalen och uppfyller kundens önskemål i syfte att skapa långsiktig framgång. En annan slutsats är att kunder inom ett hotellföretag inte enbart köper en tjänst utan en helhetsupplevelse. Sedan avgörs till den största delen kundens uppfattning om företaget i sanningens ögonblick, det vill säga när kunden möter frontpersonalen. Att matcha utbud och efterfrågan är också av stor vikt för ett hotellföretag då de präglas av kapacitetsbegränsningar. Dessa slutsatser i samband med våra råd pekar på ett ökat behov av modern verksamhetsstyrning som bland annat balanserar behovet av finansiell och ickefinansiell styrning.
Keywords: verksamhetsstyrning; organisationsform; finansiellt styrmedel; ickefinansiella styrmedel och hotellföretag.; Management of enterprises; Företagsledning, management