Netværk omkring Øresund - Ask,Karen (2002)
Formål og problem-formulering: Formålet er at undersøge kommunikationens betydning for udviklingen af Øresundsuniversitetets (ØUs) grunduddannelsessamarbejde med udgangspunkt i et lokalt samarbejde mellem Økonomisk Institut ved Københavns Universitet (KU) og Nationalekonomiska Institutionen ved Lunds universitet (LU). Formålet søges opfyldt ved hjælp af følgende problemformulering: Hvilken betydning har ØUs organisationsstruktur for, hvordan kommunikationen fungerer? Og omvendt: Hvilken betydning har kommunikationen for, hvordan ØU som organisation fungerer? Hvilken kommunikationsstrategi anvender ØU over for de studerende, og hvordan bruges den? Hvilken profil kommunikerer ØU i form af det lokale samarbejde på Økonomi til de studerende? Hvilket image har de studerende af det lokale samarbejde på Økonomi, såvel som af ØU? Undersøgelsen: Undersøgelsen er gennemført ved hjælp af kvalitative interviewer med sendere, placeret forskellige steder i ØUs organisation, og kvalitative gruppeinterviewer med studerende på Økonomisk Institut ved KU. Dertil kommer en begrænset dokumentanalyse af samarbejdet på Økonomis profil. Konklusion: ØUs nuværende organisation opfattes og kan beskrives som både en paraply og et netværk. Paraplyen eksisterer i form af de centrale koordinerende og ledende organer, mens netværksorganisationen i høj grad stadigvæk mangler at blive udviklet. Kommunikationsproblemerne i forbindelse med udviklingen af netværksorganisationen ØU kan beskrives som et dilemma mellem ønsket om at udvikle ØU gennem en "bottom up-proces", hvor initiativet til samarbejde tages på lokalt niveau, og behovet for koordination og integration, hvor institutterne hjælpes igang fra centralt hold. ØUs og samarbejdet på Økonomis kommunikationsstrategi over for de studerende kan i stor udstrækning beskrives som en udefrastrategi. Derudover anvender ØU organisk tilvækst som kommunikationsstrategi gennem en tillid til, at ØU med tiden vil sprede sig af sig selv fra studerende til studerende. Den ensidige satsning på en udefrastrategi betyder imidlertid, at de studerende ikke har fået den interesse, som er forudsætningen for, at de selv begynder at opsøge information. Den manglende interesse skyldes også en begrænset profilering af samarbejdet på Økonomi, hvilket afspejler sig i de studerendes image. De studerende mener fx ikke, at LU kan tilbyde dem et tilstrækkeligt interessant og anderledes fagudbud, på trods af at dette er sendernes hensigt med samarbejdet.
Keywords: Öresundsregionen; kommunikation; strategier; Press and communication sciences; Journalistik, media, kommunikation