Den borgerliga webbretoriken : en retorikanalys av de borgerliga partiledarnas nyhetsbrev på webben - Burke,Gunilla R. (2002)
Problem: Vi har vant oss vid politikernas retoriska framföranden på torgen, i riksdagen, i debatter och på TV. Till dessa arenor har Internet tillkommit. Webben innebär onekligen en ny sorts kontroll för partierna och de är inte i lika hög grad utlämnade till de traditionella medierna. Men för en framgångsrik webbprofilering måste partierna likväl tillämpa retoriska strategier. Partiledarnas popularitet är av betydelse för hela partiets förtroendekapital. De borgerliga partierna, i synnerhet moderaterna och kristdemokraterna, har i flera år varit duktiga på att lyfta fram sina partiledare. Syfte: Syftet med denna uppsats är att analysera den retoriska strukturen, argumentationen och stilen i de borgerliga partiledarnas, Maud Olofssons, Lars Leijonborgs, Alf Svenssons och Bo Lundgrens, nyhetsbrev på webben. Vidare är avsikten att jämföra resultaten och undersöka om det finns eventuella skillnader eller likheter. Slutligen avser jag föra ett teoretiskt resonemang kring sambandet mellan partiledarnas retorik och deras eventuella popularitet, samt en kort diskussion om huruvida de utnyttjar Internets potential inom uppdatering och medborgarkontakt. De centrala frågeställningarna lyder som följer: ! Hur ser nyhetsbreven retoriska konstruktion ut, dvs. hur är de olika avsnitten utformade retoriskt? ! Hur ser partiledarnas argumentation och övertalningsmanér ut? ! Hur ser partiledarnas retoriska stil ut? ! Vilka skillnader och/eller likheter finns det i nyhetsbrevens retoriska konstruktion, argumentation, övertalningsmanér och stil? Slutsatser: De fyra partiledarna anpassar sig alla till decorums krav och språkstilen är informell. Alla är sålunda duktiga på att känna av sin publik och anta en stilnivå som passar det stora flertalet. De skiljer sig dock kraftigt åt vad gäller användandet av stilfigurer. Det är Alf Svensson som utmärker sig allra mest. Hans förråd av stilfigurer är märkbart större än de andras och han besitter även en ganska god förmåga att använda sig av dem. Sammantaget är det bildspråket som dominerar i partiledarnas texter. De identiska upprepningarna är enkla och effektiva och utnyttjas av samtliga. Det är variationsrikedomen som är den största skiljelinjen.
Keywords: Press and communication sciences; Journalistik, media, kommunikation