Alfa Laval – ett företag Beyond budgeting? - Buijsse,Jonas; Meiton,Carl; Nitzsche,Anton; Tonell,Jonas (2009)
Uppsatsens syfte är att beskriva och analysera hur Alfa Laval har ersatt den traditionella budgeten och hur väl den nya ekonomistyrning stämmer överens med teorierna kring Beyond budgeting. Resultatet av arbetet visar att företaget inte fullt ut har implementerat Beyond budgeting även om systemet med rullande prognoser har en stark ställning inom koncernens styrsystem. Systemet får beskrivas som en hybrid av ett stort antal system som anpassats till Alfa Lavals behov. Förändringen har resulterat i en mer framsynt organisation med ett högre tempo i beslutsfattandet och mindre politiska konflikter i planeringsprocessen.
Keywords: Alfa Laval; Beyond budgeting; rullande prognoser; Costing Update; ekonomistyrning; Management of enterprises; Företagsledning, management