Revisionsplktens avskaffande- vad komer påverka de mindre bolagens besllt om revision? - Karlsson,Olof; Tullgren,Anna; Stille,Max (2010)
Syftet med uppsatsen är att i samband med ett förmodat förslag om ett avskaffande av revisionsplikten för svenska mindre företag redogöra för: tre olika intressentgruppers inställning till revision, revisionsplikten och dess avskaffande; revisionens historia och innehåll; vilka faktorer som styr företagens efterfrågan på revision samt vilken effekt ett avskaffande av revisionsplikten får på företagens efterfrågan på revision. Vi har valt att göra en kvalitativ undersökning. Denna har genomförts genom semistrukturerade intervjuer med revisionsbyråer, företagarorganisationer, småföretag och banker. I studien har vi haft ett hermeneutiskt synsätt och vår ansats är till en början deduktiv, men övergår sedan till induktiv. De teoretiska perspektiv som vi använder oss av för att kunna analysera de empiriska resultaten är intressentteorin, legitimitetsteorin och resursberoendeteorin. Empirin består av elva semistrukturerade intervjuer. Dessa intervjuer har gjorts med fyra revisionsbyråer, två företagarorganisationer, tre företag och två banker. Vi har genom vår undersökning identifierat de faktorer som kommer att ha störst inverkan på de mindre bolagens beslut att anlita eller inte anlita revisor. Saknas externa intressenter med intresse av revision är de aktiva ägarna inte i högre grad intresserade av revision för sin egen del. De viktigaste faktorerna som talar för att revision kommer att genomföras är istället att bolaget har intressenter i form av passiva ägare, banker eller revisor för vilken man hyser starkt förtroende. Den troliga utvecklingen av efterfrågan på revision är troligen långsamt nedåtgående.
Keywords: Revisor; revisionsplikt; avskaffande; efterfrågan; SOU 2008:32; Management of enterprises; Företagsledning, management